Evropska unija u Crnoj Gori i NVO Građanska alijansa organizovale su prvi online turnir za srednje škole povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji je obilježen juče. Ukupno 50 tročlanih timova iz srednjih škola iz svih djelova Crne Gore takmičilo se igrajući online igru „Ljudska prava na dlanu“, od 07. do 10. decembra. U finale se plasiralo šest timova, od kojih su nagrađena tri najbolja. Prvo mjesto osvojila je ekipa „Delegati„ iz JU Gimnazija Cetinje. Drugo mjesto pripalo je timu „Mahatma Gandi“ iz Srednje stručne škole iz Rožaja, dok je treća nagarada otišla u ruke tima „Lim“ iz JU SMŠ „Bećo Bašić“ iz Plava. Svi članovi tima, uključujući i mentore, osvojili su vrijedne novčane vaučere za kupovinu računara, tableta i telefona.

Cilj ove online igre bio je da se mladi upoznaju sa konceptom ljudskih prava, ličnostima koje su dale značajan doprinos njihovom većem poštovanju, kao i radom važnih institiucija u ovoj oblasti, ali i da im pružimo priliku da se zabave, steknu nove vještine i skrenu fokus sa svakodnevnih izazova u vrijeme epidemije. Čestitamo pobjednicima, a svim takmičarima i mentorima se zahvaljujemo što su pokazali nevjerovatan entuziijazam i znanje tokom turnira.

Takmičenje je dio ukupnog programa obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava u čijoj organizaciji su, pored Građanske alijanse, Delegacije EU u Crnoj Gori i EU info centra, učestvovali Ombudsman i Savjet Evrope.

„Ove godine smo organizovali online igricu, za razliku od prethodnih godina kad smo organizovali Potragu za ljudskim pravima na terenu, ali cilj je isti – da na Međunarodni dan ljudskih prava mladi steknu nova znanja, koja će ih zatim odvesti do vrijednih nagrada. Čestitamo pobjedničkim timovima, ali i svim onim koji su učestvovali i pokazali sjajne rezultate, jer ono šta posjeduju im niko ne može uzeti“, navode iz Građanske alijanse.

Nagradna igra za širu javnost počinje 14. decembra

Kako bi dodatno promovisali ljudskih prava, odlučili smo da online igru otvorimo i za širu javnost, od 14. do 28. decembra. Pravo da učestvuju tada će imati svi zainteresovani građani Crne Gore, koji žele da provjere svoje znanje iz ove oblasti i osvoje vrijedne nagrade: vaučere za zimovanje u Crnoj Gori i pakete domaćih proizvoda. Za više informacija pratite naše Facebook i Instagram stranice.

Igrica se sastoji od pitanja o ljudskim pravima iz različitih oblasti, na koja učesnici odgovaraju tako što se kreću po zanimljivoj tabli satsavljenoj od 23 polja, bacajući kockice. U pripremi pitanja su im pomagali i ostali partneri: Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, Centar za zaštitu ptica, Alicorn, Asocijacija za Demokratski prospeortet – Zid, Forum Progress, Forum Mladi i neformalna edukacija, RYCO, Agencija za zaštitu ličnih podataka, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, NVO Phiren Amenca, Inicijativa mladih za ljudska prava, Udruženje sudija, Unija slobodnih sindikata Crne Gore, Savez slijepih, 35 MM, Crnogorska panevropska unija i mladi evropski ambasadori.