„Ne provociram, no se tako nosim“ jedna je od pet snažnih poruka, koje su nedavno osvanule na bilbordima u Podgorici, Nikšiću, Žabljaku, Budvi i Bijelom Polju, kako bi se skrenula pažnja na problem seksualnog nasilja u Crnoj Gori.

Riječ je o porukama nastalim u okviru projekta  „Osvijetlimo mrak seksualnog nasilja“, koju sprovode SOS telefon Nikšić, Sigurna ženska kuća Podgorica i NVO Prima Podgorica, a finansira Evropska unija. Cilj je povećati informisanost javnosti o seksualnom nasilju nad ženama, kao i najčešćim predrasudama koje se povezuju sa seksualnim nasiljem i motivima za seksualno nasilje nad ženama.

Na bilbordima se nalaze fotografije/stikeri sa porukama, kojima se skreće pažnja na postojanje seksualnog nasilja u Crnoj Gori i na činjenicu da se seksualno nasilje može dogoditi svima i na svakom mjestu.

„Takođe, još jednom želimo da ukažemo na to koliko je bitno prijaviti seksualno nasilje, i da su naše tri organizacije tu za sve žene, djevojke i djecu sa iskustvom seksualnog nasilja kojima je potrebna pomoć i podrška“, naveli su organizatori.

Oni podsjećaju i na rezultate istraživanja koje je pokazalo da je u 91 odsto slučajeva žena silovana od njoj poznate i bliske osobe, kao i da na jedan prijavljeni slučaj silovanja ide 20 neprijavljenih. Seksualno nasilje se najčešće ne prijavljuje zbog osjećaja stida, osuda okoline i nepovjerenja u institucije.

U okviru projekta „Osvijetlimo mrak seksualnog nasilja“, koji je počeo u maju 2018. godine, realizovane su i druge aktivnosti: javne akcije, dani otvorenih vrata i edukativne radionice u vrtićima i omladinskim centrima na temu seksualnog nasilja.