Podgorica, 13. septembar 2016. – U EU Info centru održana je panel diskusija na temu crnogorskog filma danas u kojoj je učestvovalo pet crnogorskih reditelja mlađe generacije. Zaključak panela bio je da nedostatak institucionalne infrastrukture, ali i jasnih društvenih kriterijuma koči razvoj crnogorske kinematografije i njene bolje integracije u evropske okvire.

Diskusiji su prethodile projekcije triju kratkih igranih filmova crnogorskih reditelja mlađe generacije: “Umir krvi”, Senada Šahmanovića, “Sve to” Branislava Milatovića, “Jagode” Jelene Lele Milošević, a predstavljen je i novi  kratki film “As trains go by” Aleksandra Vujovića, kao i dugometražni igrani film “Igla ispod praga” Ivana Marinovića. Autori su ujedno bili i učesnici panela.

„Svi ovi filmovi koji su se desili i uspjeh koji su postigli su incidenti u ovim okolnostima jer mi prije svega nemamo infrastrukturu. Dok ne osnujemo Filmski centar i filmsku komisiju sa ljudima koji će da postave određene kriterijume i u odnosu na te kriterijume da se ponašaju, i dok ne dobijemo filmski fond ne možemo ništa napraviti. Mi smo jedina zamlja u regionu i Evropi koja nema nijednu od ovih stvari“, kazao je reditelj Aleksandar Vujović.

Prošle godine je usvojen novi Zakon o kinematografiji, kojim se predviđa osnivanje nove državne ustanove kulture Filmski centar Crne Gore, uspostavljanje filmskog fonda, kao i uvođenje podsticajnih mjera za strane producente koji bi u Crnoj Gori snimali svoje filmske i tv projekte. Implementacijom ovoga inoviranog normativnog okvira i Crna Gora bi se ubrzo pridružila zemljama koje se sistematično bave razvojem i promocijom državne kinematografije, podsjetili su na panelu.

Crnogorski reditelji naveli su i da im je kao autorima i producentima teško naći zajednički jezik pa time i prostor za saradnju sa kolegama iz Evrope, upravo zbog slabe infrastrukturne podrške. Rediteljka Jelena Milošević tako navodi da je njen film prikazan na 14 svjetskih festivala, ali da ona kao autor zbog nedostatka finansija nije mogla da posjeti nijedan.

Na panelu je istaknuto i da Crna Gora od prošle godine ima pristup programu Evropske unije za finansiranje filma – MEDIA, što je još neiskorišćen potencijal, ali jedina u regionu nema pristup i veoma značajnom fondu Savjeta Evrope – Eurimage-u.

Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost EU Info Centra i ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije.