PODGORICA, 17. januar 2017. – Podrška građana Crne Gore članstvu u Evropskoj Uniji stabilno raste, što potvrđuje i najnovije istraživanje sprovedeno u novembru i decembru 2016. godine. Ovogodišnje istraživanje je prvo od tri realizovana u kojem je broj onih koji apsolutno ili uglavnom podržavaju članstvo Crne Gore u EU preko 60%, i iznosi 62.4%.

Negativna dešavanja u samoj Evropskoj uniji nisu ostala neprimijećena od strane građana, ali nisu bitno uticala na njihove stavove i preferencije. Ukupno gledano građani Crne Gore imaju pozitivan stav o Evropskoj uniji. Čak 61% ispitanika generalno ima pozitivan stav o Uniji i taj broj nikada nije bio veći, niti u jednom od prethodnih talasa ovog istraživanja.

U svakoj oblasti društvenog života, građani smatraju da će članstvo u Evropskoj uniji imati pozitivan uticaj, ali najveću korist očekuju za mlade, nezaposlene, poljoprivrednike i preduzetnike. Zanimljivo je da podaci ukazuju na to da raste percepcija prema bezbjednosnom potencijalu Unije, to jest ulozi Evropske unije kao garantu stabilnosti i mira na Balkanu.

Sudeći prema dobijenim podacima, referendum o ulasku Crne Gore u Evropsku uniju će biti “rezultatski” prilično nezanimljiv. Od opredijeljenih građana, dakle onih koji u vrijeme istraživanja imaju stav po tom pitanju, njih 76,3% glasalo bi “za”, što je skoro tri odsto više nego godinu ranije. A ako se uzmu samo glasovi onih koji kažu da bi izašli na eventualni referendum, njih čak 77,6% glasali bi za ulazak u Evropsku uniju.

Građani, informacije o procesu pristupanja EU sve manje ocjenjuju nepotpunim i djelimičnim, a Vlada i dalje, u percepciji građana, se smatra najodgovornijom za informisanje građana o ovim pitanjima. Kada je riječ o temama za koje su crnogorske građani najviše zainteresovani, oni žele da znaju više o uticaju EU integracije na njihov svakodnevni život.

Kao najzahtijevnija poglavlja u narednom periodu, građani navode poglavlja 23 i 24. Takođe, smatraju da će posebno izazovno biti suočiti se sa oblastima poljoprivrede, zaštite životne sredine, i nezaposlenost.
Istraživanje je sprovela agencija DeFacto za potrebe Delegacije EU u Crnoj Gori. Ključni nalazi istraživanja dostupni su ovdje.

Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost EU Info Centra i ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije.