Povodom Međunarodnog dana zaštite životne sredine, u Evropskoj kući organizovali smo promociju Polinator parka, čudesnog svijeta insekata oprašivača u virtuelnoj stvarnosti. Ugostili smo učenike Srednje stručne škole “Ivan Uskoković” i Elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” iz Podgorice, koji su prvi put imali priliku da probaju Oculus VR naočare i „prošetaju“ virtuelnim svijetom insekata oprašivača.

Polinator park inače predstavlja spoj zoološkog vrta, tematskog parka, interaktivnog muzeja i kristalne kugle, koji nas vodi u 2050. godinu, pokazujući kakva nas budućnost čeka ukoliko ostanemo bez polinatora. Njegova online verzija dostupna je na ovom linku.

Nakon što su posjetili Mirovu livadu, Gradsku laboratoriju i Kantinu, koje predstavljaju djelove Polinator parka, učenici su sa oduševljenjem pričali o Polinator parku.

„Fenomenalno, strava, budućnost, drugačije od svega što sam do sada iskusio“.

“Ovo moraš da probaš. Skroz je drugačije”, jedna od učenica prepričava doživljaj svom drugu.

Kako je nastao Polinator park?

Trećinu sve hrane koju jedemo, našeg voća, povrća i orašastih plodova, oprašuju pčele i drugi insekti oprašivači. Zbog industrijske poljoprivrede, klimatskih promjena, zagađenja i drugih prijetnji, njihov broj je u značajnom padu. To negativno utiče na proizvodnju namirnica koje svakodnevno jedemo, na stabilnost ekosistema od kojih zavisimo, a time i indirektno na opstanak čovjeka uopšte.

Evropska komisija je kreirala Polinator park prošle godine, kako bi podigla svijest i inspirisala angažman društva u zaštiti oprašivača. Ideja je bila pružiti javno dostupan alat za institucije, partnere, muzeje, škole i druge aktere u Evropi i šire, kako bi se podržale njihove komunikacijske i obrazovne aktivnosti o ekološkoj i klimatskoj krizi u ovoj deceniji, ključnoj za djelovanje kako bi se sačuvao život na našoj planeti.

Prva verzija Polinator parka bila je dostupna na enegleskom jeziku, nakon čega su urađene adaptacije za njemačko, špansko, francusko i holandsko govorno područje. Evropska kuća uradila je njegovu adaptaciju na crnogorski jezik.