Podgorica, 15. mart 2018. – Bez etičkih normi nema profesionalnog novinarsta poruka je sa konferencije za medije na kojoj je najavljena promocija Kodeksa novinara Crne Gore. Promocija je dio UNESCO projekta „Izgradnja povjerenja u medije u jugoistočnoj Evropi” čiji je cilj podizanje etičkih standarda u medijima u regionu i razvoj samoregulacije.

Medijska zajednica usvojila je prije dvije godine izmijenjene i dopunjene Kodeksa novinara Crne Gore. Narednih mjeseci javnost će se detaljnije upoznati sa sadržajem tog dokumenta.

„Ovaj dio projekta koji ćemo mi realizovati odnosi se na promociju Kodeksa novinara Crne Gore. Pokušaćemo da uradimo i pokušaćemo da, zbog ograničenih sredstava, tu promociju i kampanju uradimo preko društvenih mreža. Plan je da uradimo nekoliko promotivnih filmova kojima bi obrađivali svako od načela etičkog Kodeksa,“ objasnio je Ranko Vujović, izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju.

O tome šta Kodeks donosi novo i koliki je značaj samoregulacije u Crnoj Gori govoriće se, u okviru kampanje, u dvije emisije – televizijskoj i radijskoj. Ombudsman u dnevnom listu Dan Illija Jovićević podsjetio je da bez etičkih normi nema ni profesionalnog novinarstva. 

„Kodeks, i njegova načela, između ostalog, služe da se uspostavi civilizacijsko kulturni balans između slobode i odgovornosti. Odnosno između legitimnih prava medija, sa jedne, i auditorijuma sa druge strane“, rekao je Jovićević.

U projekat je uključen i ombudsman nedeljnika Monitor i dnevnih novina Vijesti.

„Samoregulacija koja je dobrovoljna predstavlja izraz zrelosti jedne medijske zajednice. Postoje različite vrste samoregulacije. Najbolja je ona samoregulacija koja funkcioniše, bez obzira na to koja je vrsta tijela u pitanju“, naglasila je Paola Petričević ombudsmanka Vijesti i Monitora.

Ombudsmani su se saglasili da bez obzira na tehnnološka dostignuća i nove forme medija osnovna etička načela ostaju ista, te da je upravo zbog toga neophodno razvijati samoregulaciju i pokušavati da se standardi očuvaju i zaštite.