360 ͦ – Pun krug za ljudska prava

O projektu

Ljudska prava predstavljaju jedan od najvažnijih koncepata savremenog doba. Ovaj projekat doprinio je podizanju društvene svijesti i boljem razumijevanju ljudskih prava i fenomena diskriminacije među građanima, kao i promociji rada i postignuća branitelja ljudskih prava. Preko 4.000 građana posjetilo je projekcije u okviru IX izdanja Festivala filma o ljudskim pravima – UBRZAJ, dok je u 17 crnogorskih opština sprovedeno posebno istraživanje javnog mnjenja o percepciji diskriminacije. Pored toga, snimljen je film o braniteljima ljudskih prava i njihovim postignućima, koji je promovisan na društvenim mrežama. Mediji su takođe bili podstaknuti da prate i istražuju slučajeve kršenja ljudskih prava i diskriminacije kroz konkurs na kojem su nagrađena tri najbolja istraživačka teksta o ljudskim pravima i diskriminaciji.

Osim toga, projekat je pomogao da se podstakne građanski aktivizam u promociji poštovanja ljudskih prava i antidiskriminacije u Crnoj Gori. Ojačani su i kapaciteti lokalnih organizacija civilnog društva u pogledu praćenja i procjene djelotvornosti politika i praksi nadležnih organa u borbi protiv diskriminacije i zaštiti ljudskih prava, što je obuhvatilo i uspješnu obuku o metodologiji praćenja i izvještavanja o stanju ljudskih prava za 20 predstavnika lokalnih organizacija. Oni su kasnije dokumentovali i analizirali situaciju u oblasti ljudskih prava u Crnoj Gori i učestovali u izradi i promociji „Barometra ljudskih prava“ – izvještaja o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori sa preporukama za nadležne institucije.

 

Tokom 18 mjeseci implementacije projekta promovisan je i koncept „obrazovanje bez diskriminacije“ u formalnom obrazovnom sistemu Crne Gore. Takođe, projekat je doprinio unapređenju kapaciteta prosvjetnih radnika i servisa podrške u pogledu prevencije diskriminacije u obrazovnim ustanovama i srednjim školama. Dodatno, u sklopu projekta razvijen je i servis „Crvena linija“ (Red Line), koji predstavlja telefonsku liniju za podršku mladima koji se suočavaju sa kršenjem ljudskih prava i diskriminacijom u obrazovanju. Ove aktivnosti pratila je kampanja na društvenim mrežama, koja je bila usmjerena na promociju priručnika i dostupnih servisa podrške za mlade koji se susreću sa diskriminacijom.

Grantovi

Galerija

Naziv projekta:
360 ͦ – Pun krug za ljudska prava
Datum početka:
20/12/2017
Datum završetka:
20/06/2019
Lokacija:
Crna Gora
Budžet:
157358€
Korisnik projekta:
Centar za građansko obrazovanje (CGO)
Partneri: Alternativna teatarska aktivna kompanija (ATAK) iz Crne Gore; Međunarodni festival dokumentarnog filma Beograd (BELDOCS) iz Srbije; Kuća ljudskih prava Zagreb iz Hrvatske

Uspješna priča

360 ͦ – Pun krug za ljudska prava

Fusce porttitor faucibus est, ac feugiat libero. Sed cursus justo erat, vitae dignissim turpis imperdiet vitae. Aliquam mattis odio sed lacus euismod, eget placerat diam consectetur. Fusce in erat sit amet orci euismod semper. Proin at tristique sem, at suscipit neque. Ut pellentesque sagittis leo, non ullamcorper libero rhoncus vitae. In hac habitasse platea dictumst. Suspendisse egestas nulla quis turpis gravida, vel convallis enim vehicula. Ut a luctus purus. Aliquam placerat, mauris at pellentesque fermentum, magna metus vulputate arcu, sed varius mi libero id lacus. Pellentesque consequat quam non tincidunt maximus. Nulla egestas lobortis ligula ut blandit. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Integer a urna at purus varius placerat vitae non turpis.

Implemented by the NGO Monitor Center for Media and Democracy, with an aim to help reducing the level of peer violence against Roma youth. In order to raise awareness of peer violence against members of the Roma community, this sub-grant included production of several research articles. In the research process were also involved journalists from the Roma portal “Romalitika”.