Mladi Pljevljaci Aleksa Kušljević i sestre Tamara i Aleksandra Milikić upravo su se vratili sa petodnevnog putovanja u Belgiju. Zahvaljujući vrhunskom znanju o Evropskoj uniji dobili su priliku da, zajedno sa profesoricom i mentorkom Maidom Delić, obiđu Brisel, Briž i Gent. To znanje su pokazali na TV kvizu „EUmetrija“ i osvojili prvo mjesto, a kao nagradu dobili su upravo ovo putovanje u srce Evropske unije.

Vrijedni učenici i učenice pljevaljske gimnazije „Tanasije Pejatović“ potvrdili su svoje poznavanje Evropske unije i tokom susreta sa briselskim zvaničnicima. Bez greške su odgovarali na pitanja evropskog poslanika Predraga Freda Matića, koji ih je ugostio u Evropskom parlamentu. Obišli su plenum na kome zakonodavno tijelo EU donosi najvažnije odluke i prošetali zgradom u kojoj radi više od 7 000 ljudi. Znanje o spoljnoj politici Evropske unije pokazali su i prilikom susreta sa Sanjom Marinković iz Evropske službe za spoljne poslove, a ona im je objasnila šta ova služba radi kako bi Zapadni Balkan, a time i Crnu Goru, približila stanovnicima zemalja članica EU.

O tome kako se konkretno vode pregovori između Crne Gore i Evropske unije, kao i dokle je na tom putu stigla naša zemlja, Aleksa, Tamara i Aleksandra razgovarali su sa Majom Smrkolj  iz Generalnog direktorata Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju. Kako pregovori izgledaju sa crnogorske strane, čuli su od šefa Misije Crne Gore pri Evropskoj uniji Bojana  Šarkića, koga su posjetili u zgradi ambasade Crne Gore u Briselu.

„U Briselu smo obišli sve institucije važne za funkcionisanje Evropske unije. Ovo je sjajno iskustvo i svima bih preporučio da se prijave za sljedeći kviz, kako bi imali priliku da osvoje istu nagradu“, rekao je Aleksa na povratku za Crnu Goru.

Nakon brojnih sastanaka sa evropskim zvaničnicima, pljevaljski maturanti su se sreli i sa svojim vršnjacima – mladim evropskim ambasadorima. Od njih su čuli korisne savjete – gdje i kako mogu da se prijave na programe koje EU organizuje za mlade.

„Preporučila bih svima da se prijave za kviz ‘EUmetrija’ jer, osim što će posjetiti Brisel i druge lijepe belgijske gradove, imaće priliku da saznaju više o mogućnostima za sticanje novih profesionalnih i obrazovnih iskustava u zemljama EU“, glavni je utisak koji je Aleksandra podijelila nakon putovanja.

Nakon sastanaka ostalo je vremena i za turističke obilaske. Najviše su im se dopali Briž i Gent, slikoviti gradići nedaleko od Brisela.

„Pored institucija EU, posjetili smo zanimljivi Parlamentarijum i neobični park Mini-Europe. U Briselu smo obišli najvažnije turističke atrakcije poput trga Gran plas i bronzane statue Manekena Pisa. Nakon toga smo išli na jednodnevni izlet u Briž i Gent, koji su nam se jako dopali. Zahvaljujem svima koji su nam omogućili ovaj put, i savjetujem srednjoškolcima da se prijave za ovaj kviz“, rekla je Tamara.

Kviz „EUmetrija“ realizovali su TV Vijesti i Centar za građansko obrazovanje (CGO) uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, EU Info centra, Ministarstva prosvjete, Ministarstva sporta i mladih, Kancelarije za evropske integracije i UNDP-ja.