Nikoleta Ćorović je svjesna da korupcija postoji u crnogorskom društvu. Kao učenica Likovne škole na Cetinju, odlučila je da na to ukaže onako kako najbolje zna – ilustracijom. Za svoj rad je dobila prvu nagradu na konkursu za najbolji vizuelni prikaz posljedica korupcije, u okviru projekta „Smjestimo korupciju u muzej“, koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje, uz finansijsku podršku Evropske unije.

„Htjela sam da prikažem moje razumijevanje korupcije. Korupcije kao dijela predstave za široke narodne mase, maske koja pristaje svakom i iza koje se krije pravo lice i moć koju jedan čovjek može da ima,  a to je samo dio slike koja nije motivirajuća za mlade i ne budi nadu za bolje sjutra“, navela je Nikoleta nakon dodjele nagrade.

Nikoleta je kao nagradu ilustraciju „Posljedice korupcije“ dobila 1 000 eura. Drugo mjesto i 700 € osvojio je Dimitrije Benić za ilustraciju „Muža“.

„Želio bih prvenstveno da se zahvalim na šansi da praktikovanjem svoje slobode govora kroz umjetnost ispoljim svoj pogled na postojanje korupcije u našoj državi i kritike pretočim u djelo“, rekao je Dimitrije.

Treće mjesto i nagradu od 550 € dobio je Vladimir Cvijetić za video „Smjestimo korupciju u muzej“, četvrto mjesto kao i nagrada od 450 € pripala je Vasiliju Novakoviću  i Dejanu Popoviću, za ilustraciju „Perionica – PeriDeri d.o.o“, a peto mjesto i nagradu od 350 € osvojila je Bojana Mićunović, za rad „Pogled kroz prste“.

Programski menadžer u Delegaciji EU u Crnoj Gori Migel Magro – Gomez je čestitao pobjednicima i naveo da je važno što je projekat motivisao umjetničku zajednicu da izrazi stavove o korupciji.

„Vjerujem da je ključno da imamo najrazličitije aktere koji koriste svoja znanja i talente kako bi jasno stavili do znanja da je korupcija razorna za održivost društva. Ovo uključuje i umjetnike. Ponekad umjetnički rad može reći skoro koliko i studije javnih politika, istraživački tekstovi ili izvještaji o korupciji“, rekao je Migel Magro – Gomez.

Direkotrica CGO Daliborka Uljarević objasnila je šta ih je motivisalo da orgaizuju konkurs na temu korupcije.

„Komunikacija posljedica korupcije kroz ove radove može nam značajno pomoći u naporima da što više građana razumije razorne posljedice korupcije za čitavo društvo u korist pojedinaca iz struktura moći. Crna Gora ima ozbiljan problem sa korupcijom, na koji nije imuno nijedno društvo. Dodatni problem koji Crna Gora ima leži u neefikasnosti i selektivnosti nadležnih institucija kad je riječ o sankcionisanju korupcije“, navela je Uljarević.

Na Javni poziv za dostavljanje vizulenih prikaza posljedica korupcije, koji je trajao mjesec, pristiglo je 55 radova, a najbolje je birala Komisija. CGO je organizovao konkurs u partnerstvu sa NVO Za druga.