Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori je i ove godine, povodom Dana žena, u srednjim školama organizovala radionice o ženskom aktivizmu. Cilj je bio da se srednjoškolkama, ali i njihovim drugovima, ukaže na promjene koje su žene vremenom izborile za sebe, ali i da se mladi osnaže  da budu aktivni učesnici društva, tako što će se boriti za vrijednosti do kojih im je stalo.

Šest odabranih aktivistkinja, koje djeluju u različitim oblastima, od ekologije do zaštite ženskih prava, razgovaralo je sa učenicima i učenicama šest srednjih škola. Eko aktivistkinja Anđela Đurašković je u Medicinskoj školi u Podgorici održala radionicu, tokom koje je istakla da svako od nas može da donese promjene u društvu, ukoliko ima želju da ih postigne.

”Niko od nas neće biti savršeni aktivista ili aktivistkinja i ne treba da se predstavljamo kao besprekorni ljudi koji ne čine greške, već da radimo onoliko koliko možemo danas i da usput učimo nove načine da budemo što bolji u tome”, poručila je Anđela.

Feministkinja Maša Elezović je svoja iskustva prenijela tokom online radionice u Srednjoj stručnoj školi u Baru. Tom prilikom je mladima pojasnila da se aktivizmom bave oni koji vjeruju da se svijet zaista može popraviti i koji su spremni da u tu popravku ulože dio svog vremena.

„Aktivizam je za mene jako važan, zato što se na taj način zahvaljujem ženama koje su se izborile za prava koja uživam danas i daje mi mogućnost da generacijama koje dolaze ostavim makar malo bolji svijet“, navela je Maša tokom svoje radionice.

Fotografkinja i feministkinja Nada Vojinović predstavila je svoju društveno odgovornu kampanju „Normalizujmo svoja tijela“ gimnazijalkama na Cetinju. U razgovoru sa njima je otkrila da im je ova tema jako bliska, s obzirom na to da su i dalje izložene kritikama okoline, ukoliko njihovo tijelo nije u skladu sa prihvaćenim standardima ljepote.

„Pod tim pritiskom zaboravljamo naše prave vrijednosti, a to je kakvi smo mi kao ljudi, kako se ponašamo prema drugima i dozvoljavamo da određene osobe, koje ne treba da budu u našem okruženju, imaju uticaj na nas“, navela je Nada.

Omladinska aktivistkinja Iva Malešević održala je radionicu u srednjoj stručnoj školi „Spasoje Raspopović“ u Podgorici. Iva je aktivizmom počela da se bavi još u djetinjstvu, pa sa ponosom priča kako se sa drugarima izborila da Risan dobije novogodišnju jelku.

„Tu nema velikih i malih, važnih ili nevažnih akcija, jer vi kao generacija najbolje znate šta su vaše teme. Uvijek se prisjetite zbog čega ste nešto krenuli da činite, jer vam to može biti najbolja podrška i podsjetnik da istrajete u stvarima do kojih vam je stvarno stalo“, poručila im je Iva.

Prepoznata NVO aktivistkinja za ženska prava Maja Raičević razgovarala je sa gimnazijalkama i gimnazijalcima iz Nikšića, tokom online radionice. Naglasila je da je borba za ženska prava, zapravo borba za bolje cjelokupno društvo, jer žene čine više od polovine stanovništva, a nerijetko se njihov položaj odražava i na položaj djece.

„Nije lako učestvovati u toj borbi. Ona je mukotrpna i dugo traje. Ali zato smo uspjeli da promijenimo zakone i poboljšamo određene prakse, koje mogu da unaprijede položaj žena u društvu. To je rezultat našeg višegodišnjeg aktivizma“, objasnila im je Maja.

Sa mladima u Srednjoj mješovitoj školi u Golubovcima je razgovarala Nikoleta Pavićević, koja je postala aktivna tokom protesta protiv sječe čempresa u Baru. Nikoleta im je prenijela svoja iskustva i poručila da je aktivizam važan, jer čini svijet boljim mjestom, doprinosi društvu i zajednici.

„Svuda oko nas, u našoj zajednici, bezbroj je velikih i malih stvari koje treba mijenjati. Stvari na koje možemo uticati i truditi se da one bude bolje“, poručila je Nikoleta.

Srednjoškolke i njihovi drugari su nakon održanih radionica podijelili svoja iskustva. Prenosimo  samo neke od anonimnih komentara, koji ukazuju koliko je ovakav način neformalnog obrazovanja potreban mladima.

„Bilo je sjajno. Obično su radionice pasivne i nas niko ne pita za mišljenje. Sada smo imali priliku da kažemo šta mi mislimo. Samo nastavite ovako“.

„Oduševljena sam idejom. Voljela bih da i mi kao učenici pokrenemo nešto slično. Nadam se da će biti još ovakvih radionica“.

„Prava žena se značajno više poštuju nego ranije, ali opet njihov položaj nije idealan. Nismo ravnopravne, jer živimo u patrijarhalnom društvu“.