U Crnoj Gori blizu 1 800 Roma i Egipćana pohađa osnovnu, dok svega 135 njih ide u srednju školu, što je manje od 0,5 procenata od ukupnog broja srednjoškolaca u Crnoj Gori. Situaciju bi trebalo da unaprijedi regionalni projekat „Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelasku na tržište rada“, koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi NVO „Mladi Romi“ posredstvom organizacije Roma Education Fund (REF).

„Glavni cilj projekta je poboljšanje školskog uspijeha i zapošljivosti romskih i egipćanskih učenika koji pohađaju srednju školu. To ćemo uraditi obezbjeđivanjem finansijske podrške kroz stipendije, mentorstva i podrške prilikom zapošljavanja nakon završetka srednje škole“, istakao je izvršni direktor NVO „Mladi Romi“ Samir Jaha na predstavljanju projekta u EU Info centru.

Projekat traje tri godine. Tokom svake školske godine biće stipendirano 50 učenika, koji će dobiti i mentore da prate njihov rad, a 12 svršenih srednjoškolaca će dobiti praksu u nekoj od odabranih organizacija. Za to će godišnje biti obezbjeđeno 31.800 eura. Iznos predviđen za školarine je 15.000 eura, a za mentorstvo 9.450 eura godišnje.

„Značaj ovog projekta nije samo u obezbjeđivanju boljeg obrazovanja i ishoda učenja, nego u razbijanju predrasuda i kod poslodavaca i kod romske zajednice, jer vrlo često Romi smatraju da im je obrazovanje nepotrebno, jer su poslovi, za koje često ne treba nikava kvalifikacija, ionako predodređeni samo za njih“, navela je povodom početka projekta Mladenka Tešić, programska menadžerka za ljudska prava i demokratiju u Delegaciji EU u Crnoj Gori i dodala: „Tako da dugoročno i zajedničkim naporima možemo da pokažemo da je kvalitetno inkluzivno obrazovanje najbolja investicija za sve, a pogotrovo za Rome kojima je obrazovanje možda i jedini put da se oslobode začaranog kruga siromaštva.“

Zainteresovani učenici i mentori mogu se prijaviti za projekat putem javnih poziva, koji će biti raspisani u februaru. Projekat „Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelasku na tržište rada“ se, pored Crne Gore, sprovodi i u ostalim zemljama Zapadnog Balkana: Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Kosovu*[1], BJR Makedoniji, kao i u Turskoj. Partneri u projektu su crnogorsko Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Centar za stručno obrazovanje, Zavod za školstvo i Zavod za zapošljavanje.

[1] *Ova oznaka ne prejudicira stavove o statusu i usklađuje se sa UNSCR 1244/1999 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova