Romsko naselje u fotografijama Balše Rakočevića

Oduvijek je na obodu grada, na njegovoj dalekoj periferiji, romsko naselje. Takav je slučaj i sa Podgoricom. Na obodu grada, na Vrelima Ribničkim, oduvijek je bilo romsko naselje. A svako naselje ima svoju istoriju i svoj život. I trenutke koje svi pamte. Živjeti u tom naselju nikad nije bilo lako. Sigurno nije ni danas. Nekad je živjeti u tom romskom naselju značilo živjeti bez struje i vode. U drvenim  barakama. U to romsko naselje tokom devedesetih pristigao je veliki broj izbjeglica. Uslovi su ostali isti a život bio još teži. Onda se desio požar.Poslije nekog vremena u naselju su nikle zgrade. Te zgrade, izgrađene kroz Regionalni Stambeni Program finansiran sredstvima Evropske unije, promijenile su život u naselju. Život se iz šatora i kontejnera preselio u stanove. Sad teče dosta drugačije.

Let’s do it!

17. septembar 2018 – Ambasador Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, ambasadori zemalja članica EU i diplomatsko osoblje, učestvovali su u akciji čišćenja „Let’s do it Montenegro – Nastavljamo drugačije“. Predstavnici Evropske unije i država članica čistili obalu Skadarskog jezera kod Virpazara. Akcija „Let’s Do It“ je masovni građanski pokret koji je počeo 2008. u Estoniji kada se 50 000 građana okupilo sa ciljem da očiste zemlju za samo pet sati. Od tada se model proširio širom svijeta i do danas se akcijama čišćenja nelegalnog otpada pridružilo 120 zemalja i 20 miliona ljudi.

Internacionalni dan čišćenja obale

17. septembar 2018 – Zaposleni u Delegaciji EU i EU info centru, zajedno sa Morskim dobrom i NVO Zero Waste obilježili su „Internacionalni dan čišćenja obale“. Sama akcija usmjerena je na skretanje pažnje na sve prisutniji problem velike zagađenosti mora, prije svega plastičnim otpadom. Odbačena plastika, posebno jednokratna, pored toga što dovodi do uginuća velikog broja morskih životinja, ozbiljno ugržavaa funkcionisanje samog morskog ekosistema.

Dinamičan Višegrad za Evropu

12. jul 2018 – Narednu godinu Slovačka će predsjedavati Višegradskom grupom. Na svečanoj primopredaji u EU info centru ambasador Mađarske, Kristijan Poša, predao je slovačkom kolegi Romanu Hlobenu zamišljenu „štafetu predsjedavanja“.

Dani evropskog filma 2018.

5. jul 2018 – Dani evropskog filma 2018. otvoreni su projekcijom Nikolićeve „Ljepote poroka“ u bioskopu Cineplexx. Publika je pokazala veliko interesovanje, pa je filmska sala, ispunjena do posljednjeg mjesta, uživala u jednom od najvažnijih filmova crnogorske kinematografije. Tokom cijelog ljeta publika iz deset crnogorskih gradova će u okviru festivala imati priliku da vidi neke od najnovijih i najinteresantnijih evropskih filmova.

 

Više od pet hiljada građana uživalo je uz stihove pjesama Darka Rundeka i ekipe koji su nastupili na glavnom gradskom trgu u Podgorici povodom proslave Dana Evrope

Pred više od pet hiljada građana povodom proslave Dana Evrope nastupila je grupa Zoster na glavnom gradskom trgu u Podgorici

 

9. Maj, Dan Evrope

Nizom svečanih događaja Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori je, ispred EU Info Centra, u saradnji sa ambasadama država članica, tradicionalno obilježila 9. maj, Dana Evrope.

 

Dan Evrope uz Viva Vox

Delegacija Evropske unije u Podgorici, u čast Dana Evrope, poklonila je stanovnicima Glavnog grada, a i cijele Crne Gore, koncert poznatog beogradskog hora Viva Vox. Više od četiri hiljade posjetilaca zajedno su proslavili 60 godina od potpisivana Rimskih ugovora koji su postavili temelje Evropske unije. Publika je uživala u numerama kultnih izvođača kao što su Queen, Prodigy, Depeche Mode, Rammsteina, EKV, ali i nedavno snimljenoj numeri iz mjuzikla “La La Land”.

 

Erasmus na nikšićkom Bedemu

Proslava Dana Evrope, koja je i ove godine tradicionalno obilježena muzičkim koncertima i nizom aktivnosti koje su realizovane u saradnji sa ambasadama država članica, EU Info centrom i lokalnim partnerima, počela je 5. maja u Nikšiću. U saradnji sa Bedem festom, Delegacija Evropske unije u Podgorici, uz podršku EU Info centra organizovala je  DJ žurku, povodom trideset godina postojanja EU programa Erasmus. Uz zvuke domaćih DJ umjetnika oko 800 mladih proslavilo je jubilej jednog od najstarijih programa Evropske unije posvećenom obrazovanju. Zvijezda večeri bila je Lea Dobričić.

Jedna milijarda ustaje

Sredinom februara na hiljade žena širom svijeta plesom želi da skrene pažnju na problem nasilja nad ženama i u porodici. Trg Nezavisnosti u Podgorici i ove godine je bio plesni podijum mnogima koji su, između ostalog, i na ovaj način željeli da podstaknu rješavanje pitanja porodičnog nasilja. Događaj je organizovala Sigurna ženska kuća a finansijski podržala delegacija Evropske unije u Crnoj Gori. Pogledajte kako je sve izgledalo kroz objektiv naše fotogratkinje Une Jovović.

Zeleni decembar u EU Info centru

EU Info centar organizovao je 13. i 14. decembra 2016. godine festival „Zeleni decembar“ s ciljem promocije zaštite životne sredine, života s prirodom i sportova u prirodi. U okviru dvodnevnog programa, posjetioci su mogli da pogledaju filmove posvećene očuvanju životne sredine, ljepoti, raznovrsnosti i značaju biljnih i životinjskih vrsta Crne Gore. O njima su govorili predstavnici organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom životne sredine, domaći i strani stručnjaci iz oblasti biologije i ornitologije. Poseban programski segment bio je posvećen aktivnostima i sportovima u prirodi koji su u Crnoj Gori zastupljeni: kajakaštvu, skijanju, snowboardingu i planinarenju.  Kroz interaktivne prezentacije, naši sportisti i entuzijasti podijelili su sa publikom svoja sportska iskustva i prikazali kakve uslove crnogorska priroda pruža za sve ljude entuzijastičnog duha.

Frojd na kauču

U prostorijama Eu Info centra, u okviru šeste manifestacije „Dani Austrije u Crnoj Gori“,  otvorena je izložba „ Frojd na kauču“. Izložbu „Na kauču“ je kompilirao Muzej Sigmunda Frojda, uz podršku Austrijskog saveznog ministarstva saveznih poslova. Postavka je premijerno prikazana u Njujorku. „80 Karikatura iz „Njujorkera“ prikazuju bradatog psihoanalitičara, čija diploma visi na zidu ordinacije, i naravno neizbježni kauč, a ne smijemo zaboraviti ni neurotične pacijente“, rekao je na ceremoniji otvaranja ambasador Austrije u Crnoj Gori Johann Fröhlich u EU Info centru.

Crnogorski studenti i srednjoškolci uživali u septembru u Briselu

Najbolji poznavaoci odnosa EU i Crne Gore među crnogorskim studentima, njih 17, dvoje srednjoškolaca sa najboljom fotografijom i videom na temu EU, i dvije predstavnice MAPSS-a proveli su 5 dana u Briselu u sklopu nagradnog putovanja koje je obezbijedila Delegacija EU u Crnoj Gori. Tokom posjete studenti su imali priliku da vide kako funkcionišu institucije Evropske unije i da razgovaraju sa njihovim predstavnicima. Takmičenje za studente pod nazivom “Septembar u Briselu” organizovali su Delegacija EU u Crnoj Gori, EU Info centar, Ekonomski fakultet i Fakultet političkih nauka Univerziteta Crne Gore.

 

U okviru Dana evropskog filma održana debata o crnogorskom filmu danas

U EU Info centru održana je panel diskusija na temu crnogorskog filma danas u kojoj je učestvovalo pet crnogorskih reditelja mlađe generacije. Zaključak panela bio je da nedostatak institucionalne infrastrukture, ali i jasnih društvenih kriterijuma koči razvoj crnogorske kinematografije i njene bolje integracije u evropske okvire.

Dani evropskog filma u Crnoj Gori

Učenici Osnovne škole „ Božidar Vuković Podgoričanin“ bili su gosti EU Info centra gdje su uživali u projekciji dječijeg filma „Tajno društvo iz Supilina”.

Podgorička publika je imala priliku da u KIC „Budo Tomović“ pogleda pet filmova italijanske, švedske, litvanske, holandske, francuske i rumunske produkcije.

Otvaranje festivala Dani evropskog filma u Crnoj Gori

Projekcijom filma “Tuđina“ u Kulturno informativnom centru „Budo Tomović“, tursko njemačke koprodukcije, otvoren je festival Dani evropskog filma u Crnoj Gori. Prikazivanjem filma u Podgorici počeo je karavan evropskog filma koji će trajati do 28. septembra, a publika u šest različitih gradova širom Crne Gore imaće priliku da upozna novija evropska ostavrenje. Festival organizuje Delegacije Evropske unije u Podgorici, uz podršku EU Info centra, u saradnji sa ambasadama država članica.

 

Učenici posjetili Lipsku pećinu i Avanturistički park Lovćen (Moja Evropa I nagrada)

2. jun 2016 – Učenici Osnovne Škole “Štampar Makarije” iz Podgorice posjetili su Lipsku pećinu i Avanturistički park Lovćen. Putovanje je nagrada za osvojeno prvo mjesto na takmičenju “Moja Evropa”, organizovanom u sklopu proslave Dana Evrope 2016.

 

Proslava Dana Evrope u Crnoj Gori

9. maj 2016 je obilježen koncertom regionalne muzičke zvijezde Kikija Lesendrića i grupe Piloti, na glavnom gradskom trgu u Podgorici, kao i sajmom država članica EU, “ Igrama bez granica” za učenike osnovih škola, izložbom “ Moja Evropa”, ali i recitacijama i koreografijama predškolaraca. U programu je učestvovalo više od 400 djece. Proslava je završena prijemom u dvorcu Petrovića u Podgorici.

 

Polaganje kamena temeljca za stanove u kampu Konik

23. mart 2016 – Uz podršku Evropske unije, počela je izgradnja stanova koji će pružiti trajno stambeno rješenje za 120 raseljenih i interno raseljenih porodica iz kampa Konik. Izgradnja ovih stambenih jedinica se finansira kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RPSZ) u iznosu od 5 miliona eura.