Sigurno ste čuli za program Erasmus+, ali možda i dalje niste sigurni o čemu je tačno riječ i kome je namijenjen. U pitanju je program Evropske unije za obrazovanje, obuku, mlade i sport, koji ima za cilj da pomogne mladima da se obrazuju, profesionalno usavrše i steknu nova iskustva u inostranstvu, tako što im omogućava i finansira studiranje, treninge, rad ili volontiranje u različitim evropskim zemljama. U programu Erasmus+ posljednjih 30 godina učestovovalo je blizu 10 miliona ljudi širom Evrope. Među njima i preko 4 000 učesnika iz Crne Gore, koji su učestvovali u studentskim, akademskim i omladinskim razmjenama u sklopu Erasmus+ programa.

Dio njih podijelio je svoja iskustva kroz fotografije, predstavljene na izložbi  „Erasmus+ mobilnost kroz objektiv alumnista“, koju je organizovala Kancelarija za međunarodnu saradnju Univerziteta Crne Gore, u zgradi Rektorata. Povod su bili Dani Erasmusa, koji se obilježavaju od 14. do 16. oktobra širom svijeta.

Rektor UCG Vladimir Božović je otvorio izložbu i tom prilikom se zahvalio studentima na fotografijama koje, kako je naveo, svjedoče o onome što za njih predstavlja studiranje u stranoj zemlji, sa stranim studentima.

„Mobilnost studenata, kao i mobilnost akademskog, istraživačkog i neakademskog osoblja predstavljaju važan aspekt internacionalizacije UCG. Želim da istaknem da su studenti i osoblje našeg Univerziteta uspješno koristili sve prednosti ovog programa, o čemu svjedoči podatak da je 600 naših studenata koristilo Erasmus + mobilnost, dok je realizovano više od 400 vrsti mobilnosti nastavnog i nenastavnog osoblja”, rekao je on.

Zamjenik ambasadorke Evropske unije Riccardo Serri kazao je da je učešće u Erasmus+ programu iskustvo koje mijenja život, povezuje ljude i stvara kod njih svijest o tome da pripadaju Evropi.

„Zahvaljujem studentima što su se potrudili da prenesu svoje iskustvo putem fotografije i preporučujem vam da iskoristite sve mogućnosti programa razmjena i u budućnosti“, dodao je on.

Koordinatorka nacionalne Erasmus+ kancelarije Vanja Drljević kazala je da najbolje poruke o Erasmus+ programu daju studenti koji su i sami bili korisnici istog, te da joj je zadovoljstvo što danas kroz fotografije možemo svjedočiti njihovom učenju na nekom stranom univerzitetu, ali i učenju o životu.

EU info centar se i ove godine pridružio obilježavanju Dana Erasmusa. U saradnji sa Nacionalnom kancelarijom Erasmus+, Univerzitetom Crne Gore i kontakt tačkom za program NVO „ADP-Zid“, organizovali smo webinar „Erasmus kafa na distanci”, tokom kojeg su učesnici imali priliku da saznaju šta je Erasmus+, kome je on namijenjen i zbog čega predstavlja jedan od najvažnijih programa EU. Webinaru je prisustvovalo blizu 80 učesnika.