PODGORICA, 23. mart 2017. – EU Info centar u saradnji sa ADP Zid predstavio je maturantima Gimnazije „Slobodan Škerović“ mogućnosti studiranja i volontiranja u zemljama Evropske Unije kroz programe Erasmus+ i njegov segment EVS (Evropska volonterska služba).

Erasmus+ program omogućava studiranje i sticanje stipendija za 1 do 2 semestra na fakultetima u Evropi, dok EVS nudi programe volontiranja od 2 do 12 mjeseci u zemljama EU kao priliku mladima za sticanje novih znanja i vještina.

Gimnazijalci su o iskustvima bivših „erasmusovaca“ mogli da čuju iz prve ruke od Nurije Balesteros Menendez, koja je danas zaposlena u Delegaciji EU u Crnoj Gori, i Mirele Kalamperović iz ADP-Zid, koja je bila korisnik programa EVS.

170323_egimnazijalci_erasmus 4

Ove godine, inače, obilježava se 30 godina postojanja Erasmus + programa, jednog od najstarijih i najuspješnijih programa EU. Erasmus + je proizveo veliki broj uspješnih priča: onih koje su pozitivno uticale na pronalazak zaposlenja, razvijanje novih perspektiva o održivom razvoju, učenje novih jezika, sticanje jasnije slike o evropskom državljanstvu, ili pak razvijanje strasti prema volontiranju. U posljednjih 30 godina svog postojanja, Erasmus + program je obogatio živote mnogih pojedinaca a za brojne mlade ljude značio je i životnu prekretnicu.

Kroz Erasmus+, EU će budžetom u iznosu od 14,7 milijardi eura omogućiti studijski boravak, obuku, sticanje iskustva, te volonterski rad u inostranstvu za preko 4 miliona Evropljana.

Više informacija o EVS programu možete naći na www.zid.org.me, a za detaljnije informacije o Erasmus+ programu javite se Nacionalnoj Erasmus+ kancelariji u Crnoj Gori.