PODGORICA, 8. decembar 2017. – Sav napredak u procesu pregovaranja i pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji i dalje se zasniva na vladavini prava, poručio je Tomas Haglajtner, šef Odsjeka za Crnu Goru u Direktoratu Evropske komisije za dobrosusjedsku politiku i pregovore o proširenju. Govoreći na panel diskusiji na temu borbe protiv korupcije u procesu evropske integracije, održanoj u EU info centru, on je istakao da će za zatvaranje pristupnih mjerila u oblasti vladavine prava biti potrebno ostvariti uvjerljiv i održiv balans rezultata u borbi protiv korupcije, uključujući i korupciju na visokom nivou. „Mogu vam garantovati da bez toga nećemo zatvoriti pregovore sa Crnom Gorom . To nije samo stav Evropske komisije, već je i stav svih država članica. Nema sumnje u to“, rekao je Haglajtner.

On je rekao i da ako Crna Gora želi da napreduje u procesu pristupanja, neophodno je vrlo brzo ostvariti rezultate u ovim oblastima kako bi se moglo preći u narednu fazu procesa pristupanja, dodajući da prethodna iskustva u proširenju EU pokazuju da je brz napredak moguć.

„Jedna od lekcija koju smo videli u nekim zemljama koje su ranije pristupile Evropskoj uniji jeste da je moguće značajno pomjeriti granice onoga što je prihvatljivo u smislu korupcije u javnom životu u prilično kratkom vremenskom periodu. To je zapravo suštinski element – promjena načina na koji društvo gleda na korupciju. Jednom kad se ova društvena tolerancija smanji, onda zakonodavstvo i institucije mogu igrati svoju ulogu. Sve dok se to ne dogodi, zakoni i institucije će „visiti u vazduhu“, pojasnio je Haglajtner.

Prema riječima Kornelije Abel, regionalne koordinatorke za Jugoistočnu Evropu, Tursku i Izrael Transparensi internešenala, dvije stvari su važne za zemlju koja želi da napreduje na tom putu: organizacije civilnog društva i donosioci odluka ne treba da rade jedni protiv drugih, već zajedno, a takođe, treba razvijati klimu otvorenosti u društvu, prije svega kroz obezbjeđivanje slobodnog pristupa informacijama. „Vlada mora to da shvati kao šansu da izgradi povjerenje, i kao šansu da pokaže ono što radi, jer ovako mi uvijek pretpostavljamo da se napori možda preduzimaju za lično dobro, a ne za dobro države, jer ne znamo”, rekla je ona.

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković dodala je i to da je ta organizacija u svom dosadašnjem radu primijetila da institucije često fingiraju borbu protiv korupcije, predstavljajući samo statističke podatke kao rezultate, dok pravih ozbiljnih rezultata na terenu.

„Čvrsto vjerujem da je ovo jedini put za Crnu Goru i mogućnost za nas građane da usvojimo neke standarde koji važe u Evropskoj uniji i da imamo ona prava koja imaju građani EU, bez obzira u kom trenutku ćemo ući u EU. Važan je proces u kome se naše društvo mijenja, a ne samo konačan rezultat po svaku cijenu“, zaključila je ona.

Panel diskusija je organizovana u okviru Nedelje borbe protiv korupcije, kojom se obilježava 9. decembar, Dan borbe protiv korupcije, a koju su organizovali Delegacija EU u Crnoj Gori i MANS, uz podršku EU Info centra.