Podgorica, 22. jul 2016 – Predaja jednogodišnjeg predsjedavanja Višegradskom grupom (V4) od strane Republike Češke Poljskoj svečano je obilježena u EU Info Centru. Na zajedničkoj konferenciji, diplomatski predstavnici Republike Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke, zemalja članica vodeće organizacije za regionalnu saradnju u centralnoj Evropi, saopštili su da nastavljaju da podržavaju proces integracije Crne Gore u Evropsku Uniju (EU).

“Poljska preuzima predsjedavanje u trenutku kada je EU suočena s novim izazovima, prije svega zbog migracijske krize. Ovi izazovi će odrediti generalni pristup država članica EU prema procesu integracije Zapadnog Balkana (ZB). Proširenje ostaje najbolji način da se obezbijedi sigurnost, stabilnost i prosperitet na ovim prostorima. V4 će ostati posvećena promociji procesa proširenja snažno vjerujući da je to u najboljem interesu i EU i zemalja kandidata za članstvo”, kazala je ambasadorka Poljske u Crnoj Gori, Nj.E. Irena Tatažinska.
Otpravnik poslova Ambasade Republike Češke Petr Šmejkal je podsjetio da je i tokom češkog predsedavanja, podrška euroatlantskim integracijama zapadnog Balkana, bila jedan od prioriteta V4. U tom smislu, on je podsjetio da su u novembru 2015. godine, ministri spoljnih  poslova zemalja V4 i ZB potpisali dokumente o osnivanju Fonda za Zapadni Balkan u cilju podrške balkanskim zemljama u njihovim daljim evropskim integracijama.
Program poljskog predsjedavanja Višegradskom grupom takođe uključuje nastavak projekata Mreže stručnjaka o vladavini prava i temeljnih prava i Akademije za proširenje, kao i druge mehanizme razmjene iskustava zemalja V4, između ostalog, u području regionalne saradnje, pomirenja i transformacije. Kroz različite aktivnosti (između ostalog političke konsultacije), cilj V4, kako je saopšteno, biće da zadrži proširenje na dnevnom redu EU, olakša napredak zemalja proširenja u procesu integracije u EU i promoviše principe fer uslova i procesa zasnovanog na zaslugama.

Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost EU Info Centra i ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije.