Da li su slijepi miševi zaista slijepi i lijepe li se za kosu? Kako se zove najotrovnija zmija u Evropi, koja nikada ne napada prva? Zašto svraka važi za jednu od najpametnijih ptica? Koriste li se morski sunđeri za kupanje? Da li orhideje postoje samo u cvjećarama ili mogu biti divlje ljepotice?

Ako vas zanimaju odgovori na ova pitanja, predlažemo da se pridružite našoj online edukativnoj kampanji „I ja sam sa vama“, u okviru koje smo na sajtu www.biodiverzitet.me ove godine predstavili 62 urbane vrste. One svakodnevno žive pored nas i sa nama, prilagođavajući se novim uslovima života, kao što su prekomjerna gradnja, porast štetnih izduvnih gasova, zagađivanje rijeka i mora. Uprkos teškim uslovima, one su zaslužne za očuvanje biološke raznolikosti u gradovima, zbog čega smo odlučili da baš njima ove jeseni posvetimo našu tradicionalnu eko kampanju.

„I ja sam sa vama“ poručuju vam biljke, sisari, ptice, vodozemci i gmizavci, insketi i morske vrste.  Na sajtu www.biodiverzitet.me smo ih predstavili na slikovit i interaktivan način, kroz tekstove, fotografije i ilustracije.

Nagradni kviz i bojanka za najmlađe

Nakon što prelistate sadržaj koji smo pripremili za vas, predlažemo da svoje novo znanje provjerite kroz nagradni kviz. Možete osvojiti bicikl ili dvogled koje je obezbijedio Centar za zaštitu i proučavanje ptica, ili paket proizvoda inspirisanih prirodom. Pored kviza, pripremili smo i bojanke za najmlađe. Na taj način želimo i da mališani upoznaju ove „gradske face“.

Očuvanje biodiverziteta jedan od prioriteta EU

Kampanja „I ja sam sa vama“ počela je prošle godine, kada smo predstavili 54 zaštićene biljne i životinjske vrste. Naš cilj je bio da pomognemo javnosti da ih bolje upozna i zaštiti. Povod za organizaciju kampanje je Green Deal (Zeleni sporazum) Evropske unije, koji predstavlja strategiju održivog razvoja EU za 21. vijek i postavlja cilj da Evropa postane prvi klimatski neutralan kontinent. Evropska unija pripremila je i Zelenu agendu za Zapadni Balkan, koja Crnu Goru i zemlje regiona obavezuje na mjere u oblasti sprječavanja klimatskih promjena i zagađenja, razvoja energije i biodiverziteta, mobilnosti i cirkularne ekonomije, održive poljoprivrede i proizvodnje hrane.

Kampanju realizujemo u saradnji sa partnerima: Agencijom za zaštitu životne sredine, Institutom za biologiju mora u Kotoru i nevladinim organizacijama Centrom za zaštitu ptica i Crnogorskim društvom ekologa.

 

Prateći tekstovi:

Osnovci u društvu ptica

Završen nagradni kviz u okviru kampanje o biodiverzitetu

Osnovci učili o biodiverzitetu