Povodom Mjeseca roditeljstva, u saradnji s Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori i Evropskom kućom, UNICEF je organizirao prezentaciju programa koji podržavaju roditelje u obavljanju važnih životnih uloga.

U Evropskoj kući predstavljene su “Caring Families” i aplikacija Bebbo – dva programa namijenjena roditeljima najmlađe djece.

Program „brižne porodice“ u Crnoj Gori se sprovodi već četiri godine, a u njemu je sudjelovalo više od 700 roditelja, dajući prosječnu ocjenu programa 4,74 od maksimalnih 5. Rezultati evaluacije programa pokazuju da je doprinio do 70% smanjenja grubog i nasilnog roditeljstva i značajnog smanjenja problema u ponašanju kod djece (31%) i roditeljske depresije (45%).

Program “Caring Families”, koji se sprovodi uz podršku UNICEF-a i EU u Crnoj Gori, razvijen je i prethodno testiran u mnogim zemljama zahvaljujući saradnji između WHO-a, UNICEF-a, Univeziteta Cape Town i Univerziteta Stellenbosch u Južnoj Africi, kao i univerziteta  Oxford i univerziteta Bangor u Velikoj Britaniji. Osim u Crnoj Gori, ovaj program se u Evropi sprovodi u Češkoj, Sjevernoj Makedoniji, Moldaviji i Rumuniji. Program je roditeljima predstavila njegova autorka, profesorica kliničke psihologije Judy Hutchings, dok je Darija Petović Bambur, psihoterapeutkinja i jedna od voditeljki grupe, govorila o njegovoj implementaciji u Crnoj Gori. Program je namijenjen roditeljima djece u dobi od 2 do 9 godina, a sprovodi se u dječjim vrtićima, nevladinim udruženjima i domovima primarne zdravstvene zaštite širom zemlje.

Aplikaciju Bebbo predstavila je službenica za rani razvoj djece UNICEF-a Crne Gore Ida Ferdinandi, kojoj se pridružila i Maja Miranović, majka koja aplikaciju koristi već duže vrijeme. Aplikacija roditeljima djece mlađe od šest godina pruža pouzdane informacije o različitim temama, kao što su zdravlje, prehrana, dojenje, sigurnost, rano učenje i pozitivno roditeljstvo. Cijeli sadržaj aplikacije razvijen je u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje i može se besplatno preuzeti s Google Playa ili App Storea.

Program “Caring Families” i aplikacija Bebbo implementirani su u Crnoj Gori uz podršku UNICEF-a i financijsku podršku Evropske unije.