U Crnu Goru stigao još jedan kontingent Fajzer vakcina, od ukupno 42.000 doza, koliko će Crnoj Gori donirati Evropska unija do kraja avgusta. Isporuka vakcina finansirana je iz paketa pomoći vrijednog 70 miliona eura, koji je Evropska komisija usvojila u decembru 2020. godine, kako bi partnerima sa Zapadnog Balkana pomogla u pokrivanju troškova kupovine vakcina. Podjelu i dopremanje vakcina omogućila je Republika Austrija, sklapanjem pravnih aranžmana sa proizvođačem i partnerima iz regiona.

Novu isporuku vakcina Fajzer na podgoričkom aerodromu dočekale su ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, ambasadorka Republike Austrije u Crnoj Gori Ana Janković i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ambasadorka Popa istakla je da je od početka pandemije, Evropska unija obezbijedila Crnoj Gori preko 115 miliona eura bespovratne podrške i povoljnih kredita.

„Ovaj novac je pomogao da zaštitimo medicinske radnike, poboljšamo zaštitu zdravlja građana i sačuvamo hiljade radnih mjesta. Donacija vakcina je još jedan način na koji Evropska unija i njene države članice pokazuju solidarnost sa građanima Crne Gore. Pozivam sve građane da se što prije vakcinišu i tako zaštite sebe i svoje najbliže. Evropska unija je uz vas“, poručila je ona.

Austrija je intenzivno sarađivala s Evropskom komisijom kako bi omogućila dijeljenje vakcina protiv COVID-19 sa Zapadnim Balkanom i preuzela je ulogu koordinatora u ovom projektu.

„Izuzetno mi je drago što danas primamo još jednu tranšu vakcina Fajzer, koje će nastaviti da stižu na nedjeljnom nivou do kraja avgusta. Nadamo se da će, uz podršku stalnih pošiljki vakcina, Crna Gora uspješno primjenjivati svoju strategiju imunizacije i biti dobro pripremljena za ljetnju sezonu“, kazala je ambasadorka Janković.

Ona je podsjetila da su se u austrijskim bolnicama liječila i tri pacijenta iz Crne Gore, oboljela od COVID-19.

„Svjesni smo da niko nije siguran dok svi nisu sigurni. Prazna mjesta na mapi vakcinacije, ma gdje se ona nalazila, predstavljaju opasnost za sve nas. Zato se nadamo da ćemo u budućnosti biti u prilici da podijelimo još više vakcina, onda kada postanu dostupne“, naglasila je austrijska ambasadorka.

Ministarka Borovinić Bojović  je još jednom pozvala građane da se vakcinišu jer je, kako je kazala, to najefikasniji način da zaštite svoje i zdravlje svojih najbližih, ali i kompletne nacije.

„Iskoristila bih priliku da se još jednom zahvalim Evropskoj uniji na velikoj solidarnosti i prijateljstvu, koje je iskazala prema svim državama Zapadnog Balkana, a posebno se u svoje, u ime Vlade i premijera Zdravka Krivokapića, zahvaljujem ambasadorkama Popa i Janković, koje su u ovoj delikatnoj situaciji pružile ruku Crnoj Gori i pokazale nesebično prijateljstvo i pomogle dolazak vakcina u našu zemlju“, kazala je ministarka.