Crna Gora je dobila novih sedam tona zaštitne medicinske opreme, koje je dopremio avion koji je iznajmila i platila Holandija, a u okviru saradnje među državama članicama NATO. Oprema uključuje 726 000 zaštitnih maski, 455 000 zaštitnih rukavica, 5 000 Covid-19 testova, 2 800 zaštitnih haljina, 1 800 zaštitnih naočara, 450 termometra i 20 zaštitnih okidača. Među njima, nalazi se i prvi kontigent opreme koji je obezbijedila Evropska unija, u okviru 3 miliona eura hitne pomoći za crnogorski zdravstveni sistem u borbi protiv COVID-19.

„Odlična saradnja svih partnera i Vlade Crne Gore oko dostave medicinske opreme u Crnu Goru. Današnji kargo avion, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Holandije i Holandije kao članice NATO, donio je i prvi dio pomoći EU za Crnu Goru. Ostatak opreme stiže uskoro uz pomoć UNDP u Crnoj Gori“, napisao je ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav.

Prevoz, koji je obezbijedila Holandija, donio je i ostatak medicinske opreme, koju je kupila Vlada Crne Gore, kao i donacije kineskih kompanija i idividualaca crnogorskoj ambasadi u Pekingu. Uskoro slijedi još jedan cargo let za Crnu Goru, koji će takođe finansirati Holandija, prvenstveno za prevoz ostatka opreme iz pomoći Evropske unije.

Evropska unija je krajem marta opredijelila Crnoj Gori tri miliona eura za hitne potrebe zdravstvenog sektora. U saradnji sa državnim organima, počela je i pripreme za dugoročni program ublažavanja posljedica krize, vrijedan 50 miliona eura, kroz reprogramiranje već dostupnih pretpristupnih fondova namijenjenih Crnoj Gori. Ova sredstva su namijenjena za zdravstveni sektor, kao i za ublažavanje socijalnih i ekonomskih posljedica krize.