Nova, 16. generacija Škole demokratskog rukovođenja, koju organizuje NVO Građanaska alijansa, zvanično je otpočela sa radom u EU info centru 12. februara. Ambasadori Bugarske, Norveške i Sjedinjenih Američkih Država zvanično su označili početak nove generacije škole koja će se baviti evropskim integracijama, posebno u oblasti vladavine prava.

Bugarski ambasador Mladen Červenjakov je rekao je da je pred Evropskom unijom puno izazova i da se mora nešto mijenjati.

“Ali prvo moramo riješiti koja nam Evropa treba. Ne želimo Evropu u više brzina. Ne želimo da Balkan ostane periferna zona Evrope “, rekao je Červenjevakov.

Američka ambasadorka Margaret Ann Uehara rekla je da je Crna Gora ojačala demokratske institucije, stvorila stabilnije okruženje za strana ulaganja i nastavila da bude luka mira i stabilnosti u regionu, zbog čega zaslužuje pohvalu. Ona je naglasila važnost inicijativa kao što je Škola demokratskog rukovođenja.

„Iskreno verujem u ulaganje u obrazovanje budućih lidera ove zemlje i zbog toga su vaše današnje diskusije tako važne. Imaćete velike mogućnosti da naučite kako da razmjenjujete mišljenja i razgovarate o tome šta demokratija znači za vas i kako ćete pomoći svim vašim kolegama da naprave važan kulturni pomak “, kazala je Uehara.

Ambasador Norveške, Arne Sanes Bjornstad, objasnio je skandinavski model konsenzusa, kao i važnost dijaloga.

“Ako mogu da vam dam, mladim liderima i političarima, jedan savet: pokušajte da vidite kvalitet u argumentu druge strane, pa čak i ako se ne slažete sa tim, pokušajte pronaći zajednički jezik, jer ne postoji način da se pronađu zajedničko rješenje jedno bez drugog. To je ljepota Evropske unije; to je ljepota NATO-a, jer se radi zajedno. I zajedno smo jaki, ne pojedinačno “, rekao je Bjornstad.

Direktor Građanske alijanse, Boris Raonic, rekao je da će 16. generacija Škole demokratskog rukovođenja biti posebna zbog specifičnog položaja Crne Gore u pregovorima o pridruživanju. Misija ove generacije, istako je Raonić, će biti pomoć u pregovaračkim poglavljima 23. i 24.