Lokalna RYCO kancelarija u Crnoj Gori, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, organizovala je Info sesiju u Podgorici, na kojoj je predstavila program „Superškole“, namijenjen srednjim školama na Zapadnom Balkanu. Sesiji je prisustvovalo više od 30 profesora i direktora škola, koji su imali priliku da saznaju više o novom programu, procesu prijavljivanja, pronalaženja partnera na platformi, itd. Program „Superškole“ će se sprovoditi u naredne tri godine i biće usredsređen na pružanje podrške školama u razvoju i realizaciji razmjene mladih. Program ima za cilj da podrži procese izgradnje mira i pomirenja i interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica.

Šef lokalne RYCO kancelarije u Crnoj Gori Edin Koljenović je naglasio da je projekat jedan od ključnih koje RYCO implementira u saradnji sa GIZ-om, a takođe je i jedan od rezultata snažne podrške EU, Njemačke i Francuske.

„U naredne 3 godine imaćemo kao produkt 100 projekata koji će stimulisati umrežavanje mladih, interkulturalni dijalog, procese pomirenja, aktivizam mladih, itd“, rekao je Koljenović.

Programska menadžerka za međunarodnu pomoć/socijalnu politiku i civilno društvo u Delegaciji EU u Crnoj Gori Ana Margarida Mariguesa je navela da iskreno vjeruje da mladi ljudi imaju moć da stvore novu energiju i pokrenu procese pomirenja, rasta i prosperiteta koji su toliko potrebni u regionu Zapadnog Balkana.

„Evropska unija je tu da podrži da se stvari promjene na bolje, oslanjajući se na vaše dobre ideje i veliku energiju. Najbolji rezultati se postižu upravo nakon velikih kriza – poput one sa kojom se danas suočavamo. U tom svijetlu, vas snažno podržavam da iskoristite prilike koje nudi RYCO, poput projekta Superškole“, zaključila je Mariguesa.

Otpravnik poslova u ambasadi Savezne Republike Njemačke Christoph Breunig istakao je da „Superškole“ predstavlja odličan program u kojem je uloga direktora i nastavnika od suštinskog značaja, jer samo uz njihovu posvećenost program može biti održiv. Otpravnik poslova u ambasadi Republike Francuske u Crnoj Gori Laurent Goncalves je naglasio da će Francuska nastaviti da podržava misiju RYCO u regionu koja nedvosmisleno promoviše vrijednosti koje njeguje Evropska unija.

Goran Drobnjak iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta je naglasio da projekat ima veliki značaj ne samo za Crnu Goru, već i za čitav region jer se direktno fokusira na saradnju između srednjih škola sa ciljem okupljanja mladih ljudi, podsticanja promjena i stvaranja suštinske saradnje i interakcije među školama u regionu.

Program je dio projekta „Program školske razmjene na Zapadnom Balkanu“ koji zajednički finansiraju Evropska unija i njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO). Ukupan budžet projekta iznosi 5,5 miliona eura, a uspostavljanjem regionalnog programa školskih razmjena, projekat doprinosi opštem cilju unapređenja vještina i znanja mladih na Zapadnom Balkanu kroz poboljšanje obrazovnih sistema i unapređenje saradnje u regionu. Nakon Podgorice biće promovisan u još dva grada – Budvi 18. oktobrau hotelu Tre od 11h do 13h i Bijelom Polju 20. oktobra u prostorijama Centra za kulturu od 12h do 14h.

Organizatori su pozvali sve srednje škole sa Zapadnog Balkana, javne i privatne, da se prijave, a sve troškove razmjene će pokriti RYCO kroz projekat koji sprovodi zajedno sa Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ), a koji zajednički finansiraju Evropska unija (EU) i njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).