Nevladina organizacija „Mladi Romi“ nabavila je 60 tableta za učenike romske nacionalnosti, kako bi se im omogućila praćenje nastave na daljinu, koja je sada u toku, zbog epidemije korona virusa. Opremu, vrijednu 5 500 eura, nabavili  su kroz programe koje finansiraju Romski obrazovni fond i Evropska unija.

Opremu je dobilo 40 srednjoškolaca u završnim razredima i 20 osnovaca, učenika osmog i devetog razreda. Tableti su nabavljeni od Crnogorskog telekoma, koji je i obezbijedio 60 SIM kartica sa 30 GB interneta mjesečno za naredna dva  mjeseca.

Prema istraživanju o dustupnosti kompjuterske opreme kod romskih učenika, koje je NVO „Mladi Romi“ sprovela početkom aprila, od ukupnog broja učenika srednjih škola koji su njihovi korisnici (115) njih 88 nema laptop ili kompjuter, a slične odnos je i kod osnovaca romske nacionalnosti.

Kupovina tableta za 60  učenika osnovnih i srednjih  škola jedna je od prilagođenih aktivnosti u sklopu projekta „Unapređenje osnovnog obrazovanja – prvi korak ka kvalitetnom srednjem obrazovanju“, koji finansira Romski obrazovni fond,  kao i projekta „Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelasku na tržište rada“, koji finansira Evropska unija posredstvom Romskog obrazovnog fonda, a NVO „Mladi Romi“ je nacionalna partnerska organizacija za Crnu Goru.

U navedenim projektima angažovano je 79  nastavnika mentora koji  tokom  školske godine, a i tokom nastave na daljinu, pružaju mentorsku podršku za ukupno 130  učenika u osnovnoj i 115 učenika u srednjoj školi. Tableti su dodijeljeni u osnovnim i srednjim školama u kojima NVO „Mladi Romi“ sprovodi ova dva projekta.