Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo finansija i Direktorat za finansiranjei  ugovaranje sredstava EU pomoći, uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori, raspisali su Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za otvaranje novih radnih mjesta i povećanje zaposlenosti u manje razvijenim gradovima. Poziv je vrijedan 2,7 miliona eura, od kojih poslodavci za svoje projekte pojedinačno mogu da dobiju od 180 hiljada do 550 hiljada eura, koje nikada ne moraju da vrate.

Poziv je otvoren za poslodavce, mala i srednja preduzeća u privatnom sektoru, u Danilovgradu, Nikšiću, Cetinju, Žabljaku, Ulcinju, Plužinama, Pljevljima, Kolašinu, Mojkovcu, Šavniku, Bijelom Polju, Beranama, Rožajama, Plavu, Gusinju Andrijevici i Petnjici.

„Ciljna grupa ovog Poziva su poslodavci koji pripadaju privatnom sektoru, dok su krajnji korisnici nezaposlena lica u pomenutim područjima. Ključnu ulogu u ovom Pozivu imaće lokalne uprave, udruženja poslodavaca i ostale organizacije koje pomažu razvoj biznisa i koje na najbolji način poznaju potrebe poslodavaca i nezaposlenih lica na lokalnim tržištima rada“, pojasnila je Ljiljana Simović iz Ministarstvu rada i socijalnog staranja na konferenciji za medije, koja je organizovana povodom otvaranja Poziva.

Zainteresovani poslodavci mogu saznati više o pozivu tokom Info dana, koji će biti organizovani na Žabljaku 30. septembra, u Ulcinju 2. oktobra, Andrijevici 5. oktobra i Mojkovcu 7. oktobra. U narednom periodu biće organizovane i radionice, na kojima će poslodavci dobiti podršku u pripremi koncepta i popunjavanja aplikacija.

Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava dio je šireg Programa EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu. Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić podsjetio je da je većina aktivnosti iz ovog programa već realizovana kroz ranije pozive, uz podršku Delegacije EU i Evropske komisije.

„Za različite aktivnosti, u cilju povećanja zapošljivosti i otvaranja novih radnih mjesta izdvojeno je 8,7 miliona eura, i to 3,5 miliona za pokretanje poziva za dodjelu bespovratnih sredstava nezaposlenim licima za pokretanje sopstvenog biznisa, koji realizuje Zavod za zapošljavanje, 1,6 miliona opredijeljeno je za podršku osposobljavanju i zapošljavanju nezaposlenih lica u deficitarnim zanimanjima u Crnoj Gori, kao i zapošljavanje RE populacije, dok je 470 hiljada eura opredijeljeno za uspostavljanje lokalnih partnerstava za zapošljavanje“, naveo je Purišić.

Pomenute aktivnosti iz oblasti zapošljavanja, obrazovanja i socijalne zaštite biće nastavljene i tokom realizacije novog Akcionog dokumenta Podrška pametnom i inkluzivnom rastu– obrazovanje, zapošljavanje i socijalna inkluzija 2020, koji se odnosi na dugotrajno nezaposlena lica, s naglaskom na korisnike socijalne pomoći, žene, mlade i osobe s invaliditetom.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Miguel Magro Gomez, kazao je da pokretanje Poziva dolazi u pravo vrijeme.

„Kriza koronavirusa donijela je dodatne poteškoće za ionako ranjivi Sjever i druge manje razvijene djelove zemlje. Drago mi je što smo uspjeli da dodijelimo tako važnu sumu za ovaj poziv i siguran sam da će donijeti dobre rezultate. Od izbijanja epidemije COVID-19, Evropska unija je jasno pokazala da Crna Gora nije sama u ovoj borbi. Pokazali smo solidarnost i dodelili 53 miliona eura neposredne i dugoročne podrške za ublažavanje zdravstvenih, ekonomskih i socijalnih posljedica krize“, kazao je Magro Gomez.

Poziv Podrška zapošljavanju u manje razvijenim opštinama u Crnoj Gori dio je 18 miliona eura vrijednog Programa Evropske unije i Crne Gore za sektore zapošljavanja, obrazovanja i socijalne inkluzije. U ovom Programu Evropska unija učestvuje sa 15,3 miliona eura, a Vlada sa 2,7 miliona eura.