Podgorica, 9.maj – Nizom svečanih događaja ispred EU Info Centra u Podgorici, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, je u saradnji sa ambasadama država članica, obilježila 9. maj, Dan Evrope.

Ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav rekao je da se proslavlja dan Evrope i Evropske unije kao najuspješnijeg mirovnog projekta u svijetu.
“Slavimo danas mir, jedinstvo, demokratiju i prosperitet. Slavimo naše zajedničke vrijednosti, našu zajedničku vjeru u demokratiju, slobodu i ljudsko dostojanstvo,” kazao je Orav.

“Nažalost ne možemo slaviti punog srca jer se sinoć dogodio brutalni napad na novinarku Oliveru Lakić. Taj napad nije u skladu sa vrijednostima koje sam maloprije pomenuo. Ko god da je to uradio, šta god da su bili razlozi za to, očekujemo da bude sproveden pred lice pravde što je prije moguće” dodao je šef Delegacije EU u Podgorici.
Napad na novinarku Oliveru Lakić, u izjavi medijima, osudio je i ministar kulture Aleksandar Bogdanović.


Ministar Bogdanović je u svom obraćanju podsjetio i da je Evropska unija proglasila 2018. za godinu Evropske kulturne baštine i istakao: “Deveti maj kao Dan Evrope, od posebnog je značaja za Crnu Goru, jer je crnogorski antifašizam započeo jednom od najranijih pobuna širokih narodnih masa, ostavljajući u četvorogodišnjoj borbi protiv fašizma podatke o procentualno najvećem broju antifašističkih boraca i visokih oficira u jugoslovenskim okvirima. Sloboda, solidarnost i sigurnost na kojima počiva Evropska unija, i što simbolički sažima ovaj datum, utkani su i u naše viševjekovno trajanje, zasnovano na principima multikulturalnosti, multikonfesionalnosti i multietničnosti”.

Proslava se u večernjim satima preselila na glavni gradski trg u Podgorici. Pred više hiljada građana nastupili su grupa Zoster i Darko Rundek i ekipa.

U okviru petodnevne proslave za posjetioce je pripremljen bogat program. Učenici podgoričkih osnovnih škola takmičenjem u kvizu znanja „Koliko znaš o Evropskoj uniji“ pokazali su da su već spremni za pristupanje EU. Titulu najboljih poznavaoca Unije odnijele su Jelena Jovićević, Milica Đoković i Iva Dragaš učenice Osnovne škole „Radojica Perović“.

U okviru dječjeg programa nastupio je dječiji hor „Zvjezdice“, a svoje umijeće predstavili su i mališani iz podgoričkih vrtića. Svoje vještine u maskiranju pokazala su djeca iz vrtića „Maša“, „Đina Vrbica“ i „Ljubica Popović“.

Tokom ceremonije proslave uručene su nagrade pobjednicima foto konkursa „Naša kulturna baština – evropsko nasljeđe“ Nini Kapičić, Nikolini Ražnatović i Vedranu Vujisiću. Na konkursu su učestvovali srednjoškolci i studenti iz cijele Crne Gore. Najbolje fotografije izložene su u prostorijama EU info centra.

Istovremeno na platou ispred EU Info centra, održan je Sajam ambasada država-članica Evropske unije. Tom prilikom stotine posjetilaca moglo je da se upozna sa različitostima Unije, osjete duh evropskih kultura, proba jela nacionalnih kuhinja država članica EU, ali i da nauče ponešto o kulturnoj baštini Evrope. Na štandovima su se predstavile ambasade: Hrvatske, Rumunije, Njemačke, Poljske, Austrije, Grčke, Bugarske, Slovenije i Švedske. Štandove su takođe imali: Ministarstvo evropskih poslova, Nacionalna turisticka organizacija, Ministarstvo kulture i EU info centar.

Za ljubitelje performansa nastupila je francuska trupa „Zizani“. U formi uličnog teatra, francuski umjetnici su se kotrljati u ogromnim plastičnim balonima, komunicirali sa publikom i izveli svoju plesnu tačku. Natup trupe Zizani imaće priliku da vide i Tivćani, u petak, 11. maja od 18 časova.

Vikend je rezervisan za društvene igre, i to njemačke. 12. maja od 12-18 časova u EU info centru, u saradnji sa ambasadom SR Njemačke, biće organizovan Dan njemačkih društvenih igara.

O Danu Evrope
Dan Evrope se proslavlja svake godine 9. maja u čast Šumanove Deklaracije od 9. maja 1950. godine, u kojoj je tadašnji francuski ministar spoljnih poslova, Robert Šuman, predstavio svoju ideju za novi oblik političke saradnje u Evropi, koji bi rat među narodima Evrope učinio nezamislivim. Njegova vizija je bila da stvori evropsku instituciju koja bi udružila i upravljala proizvodnjom uglja i čelika. Ugovor koji je udario temelje takvom tijelu potpisan je nepunu godinu kasnije. Šumanov predlog se smatra početkom onoga što je danas Evropska unija.