PODGORICA, 08. Septembar 2017. –  Povodom obilježavanja  Međunarodnog dana pismenosti, u organizaciji Centra za stručno obrazovanje, u EU info centru održana je panel diskusija na temu „Pismenost – osnov za cjeloživotno obrazovanje i učenje“.

Direktor Centra za stručno obrazovanje, Duško Rajković, kazao je u uvodnom obraćanju kako se „lepeza pismenosti širi“ te da je neophodno držati korak sa zahtjevima današnjice.

„Danas obilježavamo Međunarodni dan pismenosti, 8. septembar, koji je utemeljen od strane UNESCO-a 1967. godine. Međutim, vremena se mijenjaju. Pismenost iz ’67 godine nije i današnja pismenost. Ključne kompetencije se šire i potrebe za pismenošću se povećavaju. Nije dovoljno znati samo svoj jezik i koristiti pismo tog jezika. U današnje vrijeme je potrebno znati i bar jedan od svjetskih jezika kako bismo mogli da budemo konkurentni i da kažemo da smo pismeni“, kazao je Rajković i dodao da je za funkcionisanje u današnjem svijetu neophodna i matematička i informatička pismenost.

Statistički podaci koji su predstavljeni u okviru diskusije pokazuju, međutim, da Crna Gora mora da uloži još napora da dostigne evropske ciljeve. Tako npr. podaci Monstata prikupljeni u popisu 2011. godine pokazuju da svega polovina stanovništva starijeg od 15 godina poznaje rad na računaru, oko čevrtina zna engleski, skoro svaki deseti odrasli građanin zna ruski jezik, a tek pet odsto građana zna italijanski kao treći najzastupljeniji strani jezik.

Zabrinjavajuće je i da osnovno i nepotpuno osnovno obrazovanje ima 28% odraslih građana Crne Gore, dok je sa završenim inicijalnim obrazovanjem u zemljama Evropske unije oko 6,5% odraslih.

Gordana Bošković, savjetnica za obrazovanje odraslih u Centru za stručno obrazovanje, ukazala je na to da Evropska unija teži tome da do 2020. godine procenat osoba starosti od 25 do 64 godine koje učestvuju u nekom programu obrazovanja i obuke iznosi sa 10.8% u 2016. bude uvećan na 15%. U Crnoj Gori taj procenat trenutno iznosi 2,4%.

U okviru panela, o aktivnostima na unapređenju pismenosti građana, govorili su predstavnici Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Uprave za kadrove, Privredne komore i Multidisciplinarnog obrazovnog centra Pamark.

U naporima na unapređenju pismenosti Centru za stručno obrazovanje pomaže i EU kroz aktuelne projekte „EPALE Nacionalni servis podrške za Crnu Goru” i „Nacionalni koordinator za implementaciju evropske agende za učenje odraslih“, kroz koje se, između ostalog nastoje osnažiti i uvezati nastavnički kapaciteti i informisati i ohrabriti korisnici nekog od preko 100 postojećih programa za obrazovanje odraslih.