Sofija Koradi rođena je 1934. u Italiji, a sudbina joj je za roditelje dodijelila kosmopolite. Ti si građanka svijeta, ne samo Italije, bila je uspavanka. Mlada studentkinja Sofija, dobitnica Fulbrajtove stipendije, svoju četvrtu godinu studija prava upisanu u Rimu provodi u Americi, na Kolumbija univerzitetu, jednom od najprestižnijih u svijetu, učeći o uporednom univerzitetskom zakonodavstvu. Životna iskustva koja stiče nezamisliva su djevojci iz Italije tog vremena. Dolazi kući, poletna, promijenjena, srećna, svijet je njen. Ili nije? Jer joj službenica Univerziteta u Rimu, na kojem traži da joj priznaju položene ispite, kaže: „Zašto bismo vam dali diplomu ako provodite vrijeme putujući po svijetu?” Poniženje je bilo podstrek: položila je dodatne ispite i postala doktorka pravnih nauka. I zauvijek se opredjelila za životni poziv: nijedan student više nikada ne smije da doživi to isto. I svako treba da ima priliku na studijsko putovanje u inostranstvo.
Trebalo je da prođe dvadesetak godina da svijet postane spreman na ovu ideju.
Erasmus je rođen 1987. Evropska akcija za mobilnost studenata Evrope. Akronim neodoljivo podsjeća na slavnog holandskog filozofa koji je u XV i XVI vijeku putovao glavnim evropskim gradovima tog doba, nesmirenog duha, vjerujući da je istina iz knjiga dublja od one vidljive na prvi pogled, na Erazma Roterdamskog. Od 1987. studenti iz cijele Evrope mogu slobodno da pohađaju univerzitet u drugoj zemlji, a ispiti im se priznaju. Sofija smatra da se mir u svijetu može postići međusobnim upoznavanjem različitih kultura. Živi promovišući to uvjerenje. Projektom Erasmus promoviše se koncept Evrope kao interkulturalnog prostora za razmjene mišljenja i debate i stvaranje radoznalih modernih generacija Evrope zagledanih u budućnost.
„Gnijev i poniženje: ovo je geneza Erasmusa. Obećala sam sebi da nijedan drugi učenik neće morati da pretrpi nepravdu koju sam ja pretrpjela.”
Ispunila je svoje obećanje.