Primjeri ženstva i junaštva – heorine naše prošlosti i sadašnjosti

Iako je ranije to bilo skoro nezamislivo, danas je diplomatija jednako otvorena za muškarce i žene. O tome svjedoči iskustvo ambasadorke Evropske unije u Crnoj Gori Oane Kristine Pope, koja ima bogato diplomatsko iskustvo, pošto se pridružila rumunskoj diplomatskoj službi 2002. godine. Prije Crne Gore, bila je ambasadorka Rumunije u Srbiji i Hrvatskoj. Puteve za nju i žene poput nje krčila je Stana Tomašević Arnesen, prva ambasadorka Jugoslavije. Stana je prije Drugog svjetskog rata bila učiteljica u malom selu kraj Pljevalja. Postala je prva žena komesar, zatim poslanica u Saveznoj skupštini, da bi se potom ostvarila i kao prva žena u jugoslovenskoj diplomatiji.

“Postoji taj paradoks u Crnoj Gori, gdje žene predstavljaju polovinu stanovništva, nažalost zaostaju na rukovodećim pozicijama. Ovo uopšte nije borba između muškaraca i žena. Mi ne želimo društvo u kom su muškarci marginalizovani, muškarci treba da budu naši partneri. Mi želimo da žene budu zastupljene 50 :50%, ne želimo 100%. Više je tu faktora, kulturni, socijalni, ekonomski i svi igraju veoma važnu ulogu .Ohrabrenje žena i sloboda su potrebni za postizanje jednakosti“, poručuje ambasadorka Popa.

Dr Oana Kristina Popa obavlja dužnost ambasadorke EU i šefice Delegacije EU u Crnoj Gori od 1. septembra 2020. Prije ambasadorke karijere, bila je šefica odeljenja za Sjevernu Ameriku u Ministarstvu spoljnih poslova Rumunije i savjetnica ministra spoljnih poslova za evroatlantska pitanja. Doktorirala je istoriju i međunarodne odnose, magistrirala međunarodne mirovne studije i diplomirala psihologiju i obrazovanje.

Oana Kristina Popa bila je jedna od govornica na našoj panel diskusiji „Primjeri ženstva i junšatva“, koju smo organizovali u okviru istoimene kampanje.