Prva borbena pilotkinja u svijetu potiče iz Bijelog Polja. Njeno ime upisano je u Ginisovu knjigu rekorda i slavi se kao jedina žena među 20 najboljih avijatičara/ki u istorij. To je Sabiha Gočken, koja se rodila i odrasla u Turskoj, gdje su njeni roditelji izbjegli iz bjelopoljskog sela Lozna, zbog balkanskih ratova.

Baš poput Sabihe, visoko se vinula i Kristina Bačić, jedina pilotkinja u Vojsci Crne Gore. Vazduhoplovnu vojnu akademiju završila je u Atini, gdje se kao žena susrela sa brojnim preprekama i predrasudama. Povratak u domovinu vratio joj je nadu da žene ipak mogu da budu ravnopravne, bez obzira na to kojim poslom se bave.

„Kad sam se vratila u Crnu Goru doživjela sam totalnu suprotnost od onoga što sam iskusila kao kadetkinja na akademiji u Atini. Ovdje su me dočekali ljudi koji su puni iskustva, koji su završili prestižne akademije i prihvatili su me – neki kao svoju ćerku, a neki kao svoju sestru. I dan-danas usavršavam se i letim, imam više iskustva i kad dolaze moje mlađe kolege, tu sam da ih uputim, ali nebitno da li je potpukovnik, major ili poručnik, uvijek mogu nekome da se obratim za pomoć i na poslovnom i na privatnom nivou“, kaže ova dvadesetšestogodišnjakinja iz Bara.
Djevojkama je poručila da streme tome da budu najbolje u onome što rade, da se trude da u svom poslu ostave lični pečat. Jer, kaže, taj cilj je nju motivisao tokom obrazovanja i usavršavanja, kojim je uspjela da postane jedina žena pilot u Vojsci Crne Gore. Kristina trenutno radi na vojnom aerodromu “Knjaz Danilo” u Golubovcima. Članica je mještovite eskadrile, kao pilotkinja na Bell 505.

Kristina Bačić bila je jedna od govornica na našoj panel diskusiji „Primjeri ženstva i junšatva“, koju smo organizovali u okviru istoimene kampanje.