Primjeri ženstva i junaštva – heorine naše prošlosti i sadašnjosti

Ako krenemo putem predrasuda, mogli bi olako zaključiti da svaka djevojčica mašta da bude princeza. Jedna od junakinja naše kampanje „Primjeri ženstva i junaštva“ rodila se kao ćerka tadašnjeg knjaza. Iako je očekivano, ona ipak nije ostala upamćena samo po lijepim haljinama, dvorskim balovima ili udaji za bogatog princa. Ova princeza je prkosila svom vremenu i odabrala drugačiji način života. Nije se krila od rata, već je pomagala svoj narod i bavila se humanitarnim poslom. Prva je žena sa Balkana koja je sjela za volan, a prva plemkinja koja se bavila fotografijom. To je princeza Ksenija Petrović-Njegoš.

Vijek kasnije, put nas dovodi do Anđele Knežević, koja prkosi svom vremenu i vozi brdsko-brzinske  trke, kao jedina žena u toj takmičarskoj disciplini. Naučila je da vozi automobil sa svega sedam godina, kaže da je ljubav prema lijepom naslijedila od majke, a ljubav prema brzom od tate, i upravo on je „krivac“ što  je u četvorotočkašima  pronašla  strast, ljubav, adrenalin i hobi.

„Za svakog trkača ili mog kolegu  na trkama koji me podržava i koji  je oduševljen činjenicom da ja kao žensko želim da vozim, iako mislim da ako neki momak može ,možemo i mi žene, postoje tri do pet onih koji me gledaju, smiju se i  pitaju se šta ona  radi ovdje? Toga ima  mnogo, smiješno  im je da žena nađe u takvom okruženju, a kamoli da vozi i  napravi neki rezultat,  i da ostavi utisak“, objašnjava nam Anđela.

Mladim ženama poručuje da nastave da se bore, da se ne obaziru na to šta kaže okolina, sve dok one same znaju šta žele. Anđela vozi brdsko-brzinske trke od 2019. godine. Od svoje 15. godine je u svijetu oldajmera, PR-ka je  kluba “Oldajtmer Montenegro “ i Saveza Oldajmera Crne Gore. Anđela ima 26 godina i trenutno je na magistarskim studijama u Hrvatskoj. Prethodno je na Univerzitetu Donja Gorica upisala Fakultet za politehniku, nakon čega je arhitekturu diplomirala u Parizu. Rođena je u Nikšiću, a posljednjih 10-tak godina je živjela u Podgorici.

Anđela Knežević bila je jedna od govornica na našoj panel diskusiji „Primjeri ženstva i junšatva“, koju smo organizovali u okviru istoimene kampanje.