Koalicija 27 je na okruglom stolu održanom u EU info centru predstavila Izvještaj iz sjenke za Poglavlje 27. Predstavnici nevladinih organizacija i državnih institucija koji se bave zaštitom životne sredine sukobili su mišljenje o kvalitetu reformi koje Crna Gora sprovodi kako bi zadovoljila EU standarde.

Predstavnica NVO Green Home i  sekretarka Koalcijie 27, Jelena Marojevic Galić, kazala je da se ovaj alternativni izvještaj objavljuje u susret  izvještaju o napretku Crne Gore koji će Evropska unija uskoro predstaviti a koji se bavi pitanjima zaštite životne sredine.

„Izvještaj pokazuje da iako je postignut dosta dobar napredak u zakonodavnom smislu imajuci u vidu implemmentaciju mi smo stava da zaštita životne sredine i klimatske promjene nisu prioritet vlade i da su nisko na listi prioriteta“ kazala je Marojević Galić.

Kao oblasti u kojima se kasni ili nije postignuto dovoljno rezulatata Marojević Galić je navela: zaštitu solane, upravljanje otpadom, reciklaža, suzbijanje gasova staklene bašte i drugo.

 

Generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu, Ivana vojinović, kazala je da ima pomiješana osjećanja vezano za Izvještaj iz sjenke.

„Ja sam se juče vratila sa sastanka evropskih ministara životne sredine u bugarskoj. OD njih smo dobili potvrdu da je Crna Gora napredovala u poglavlju 27. I zaista je Crna Gora napredovala, uz niz izazova koji nas čeka. Da Crna Gora nije napredovala,  Evropska komisija nam nikad ne bi prihvatila pregovaračku poziciju, “ kazala je Vojinović

Ona je navela niz oblasti iz Izvještaja iz sjenke sa čijim ocjenama nije saglasna, među kojima su implementacija Parsikog sporazuma, upravljanje otpadom, javne rasprave. Vojinović je kazala da nisu imali podršku od nvo sektora u izradi pregovaračke pozicije kao i da mije bilo kašnjenja u dostavljanju pregovaračke pozicije.