PODGORICA, 1. decembar 2017. – Pravo na zdravlje je univerzalno pravo i neotuđivo i njegovo poštovanje je preduslov da bi se ostvario najviši standard zdravlja i života za osobe koje žive sa HIV-om, poručeno je sa konferencije koja je upriličena u EU info centru povodom Svjetskog dana borbe protiv side.

„Pravo na zdravlje“ upravo je slogan pod kojim se širom svijeta obilježava dan borbe protiv side. Kako su saopštili iz Društva za borbu protiv side Crne Gore (CAZAS), u okviru lokalne kampanje već su distribuirali hiljade primjeraka edukativnog materijala i kondoma, organizovali predavanja i tribine za 800 mladih ljudi, a 1. decembra uveče biće održan i humanitarni koncert na kojem će nastupiti Tijana Dapčević, koja se i sama aktivno uključila u kampanju.

„Svakog 1. decembra za sve ljude koji su izgubili bitku sa ovom bolešću imam običaj da odem da zapalim svijeću u nekoj od obližnjih crkava. Ja inače imam dva druga koja su otišla na onaj svijet jer su bili bolesni od AIDS-a – Vojkan i Boža“, kazala je Dapčević na konferenciji.

Prema njenim riječima, neznanje je ono što pokosi ljude koji obole od AIDS-a. „Svi imamo pravo na zdravlje i svi imamo pravo na edukaciju koja je užasno bitna kod ove bolesti. Svi smo svjedoci da svugdje u regionu, ne samo ovdje nego i u zemlji iz koje dolazim i gdje sam rođena, ljudi žive u srednjem veku. HIV kao takav je bauk“, kazala je Dapčević, naglašavajući da je preventiva ključna.  „Svi znamo da je preventiva ono što je najbitnije u cijeloj priči. Ta gumica može da spasi život. Puno puta je spasila život“, rekla je ona.

U Crnoj Gori, HIV infekcija je prisutna, ali, prema riječima dr Alma Drešević, direktorice za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, ona je pod kontrolom. Kako je dodala, Crna Gora je država sa jednom od najnižih stopa prevalencije u regionu i iznosi oko 0,03 odsto.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, tokom 2016. godine, u Crnoj Gori registrovana su 34 nova slučaja infekcije, a preliminarni podaci pokazuju da je tokom ove godine regostrovano njih još 20. Ukupan broj oboljelih u Crnoj Gori od ove bolesti je 180.

Prema dostupnim informacijama UNAIDS-a, u 2016. godini u svijetu je bilo 36,7 miliona osoba koji žive sa HIV-om.

Iz Ministarstva zdravlja su upozorili da infektivni potencijal i prisutni socijalni faktori koji mogu uticati da se ova infekcija otme kontroli obavezuju na oprez i traže od crnogorskog zdravstva i društva još veće napore i angažman.

Nakon konferencije održana je panel diskusija na temu koliko je Crna Gora efikasna u kontroli HIV/AIDS-a u kojoj su osim predstavnica CAZAS-a i Ministarstva zdravlja, učestvovali i dr Aleksandra MARJANOVIĆ iz Savjetovališta za dobrovoljno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV, dr Alma ČIČIĆ iz Instituta za javno zdravlje i Biljana ZEKOVIĆ iz organizacije SoS Telefon.

Panel diskusija organizovana je u okviru projekta „HealthUP“ čiji je cilj jačanje partnerskog dijaloga i saradnje između vladinog i nevladinog sektora u oblasti zdravstva, a koji finansira Evropska unija.