Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge, potpisali su ugovor o donaciji Evropske unije vrijednoj 300 hiljada eura projektu „Jačanje kapaciteta nadzora nad COVID-19 u Crnoj Gori.“ Projekat u trajanju od 9 mjeseci sprovodi kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori za potrebe zdravstvenog sistema, kako bi se unaprijedio nacionalni nadzor protiv COVID-19 u Crnoj Gori.   

Potpisujući ugovor o donaciji sa SZO, ambasadorka Popa je podsjetila da je EU sa početkom pandemije  COVID-19 pritekla u pomoć Crnoj Gori. EU je obezbijedila 55 miliona eura za pomoć zemlji, kako u vidu hitne podrške, tako i kroz dugoročne programe pomoći za ublažavanje uticaja na privredu i ljude. Kako je kazala Popa, EU je Crnoj Gori za borbu sa pandemijom do sada donirala respiratorerentgen aparatezaštitnu opremuPCR aparat za masovno testiranjekao i da će dodatna oprema nastaviti da dolazi.

 

 

Kao dio većeg paketa pomoći EU za suzbijanje pandemijesa Svjetskom zdravstvenom organizacijom započinjemo još jedan projekat za dalju podršku Ministarstvu zdravljaStručnjaci SZO pomoći će u jačanju nacionalnih kapaciteta za istraživanje slučajeva kovida-19 i praćenje kontakata, što treba da poboljša prikupljanje podataka i analizuTo će omogućiti Ministarstvu zdravlja da blagovremeno donese odluke o efikasnim javnozdravstvenim mjeramasmanji stope prenosakao i infekcije i hospitalizacije.” kazala je ambasadorka Popa.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge, kazao je da pandemija COVID-19 predstavlja veliki stres za zdravstvene sisteme ali i da se samo u partnerskom djelovanju iz pandemije može izaći.  Kluge se zahvalio Delegaciji EU u Crnoj Gori, na snažnoj podršci od samog početka pandemije, kroz nabavke medicinskog materijala i opreme, podrsku COVAX mehanizmu, donacije COVID 19 vakcina EU i zemalja članica na bilateralnoj osnovi. EU je do sada donirala 42 hiljade doza vakcine FajzerBiontek  dok su države članice Crnoj Gori bilateralno donirale preko 300.000 doza vakcina.

Regionalni direktor SZO za Evropu naglasio je da je ”realizacija projekta za jačanje nadzora nad COVID 19 u funkciji generisanja novih znanja o prenošenju virusa u Crnoj Gori i sakupljanju podataka i dokaza kao osnove za oblikovanje odgovora na COVID 19”. Tokom implementacije projekta, posebna paznja biće posvećena jačanju kapaciteta za praćenje kontakata i ispitivanje slučajeva, što je od krucijalnog znacaja posebno u okolnostima kada se pojavio novi soj – omikron.

„U partnerstvu sa Evropskom unijom, sada ćemo se zajedno fokusirati na jedan od preostalih izazova, a to je nadzor nad COVID-19″, kazao je Kluge.

Potpisani ugovor ima za cilj jačanje kapaciteta nacionalnog nadzora protiv COVID-19 u Crnoj Gori, tačnije da se obezbijedi jačanje nacionalnog kapaciteta za otkrivanje, reagovanje i kontrolu COVID-19. Takođe će doprinijeti postizanju cilja Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan da se podrže zemlje regiona u jačanju otpornosti zdravstvenih sistema, kako u pogledu hitne zdravstvene situacije tako i zdravstvenog osiguranja u svijetlu naučenih lekcija iz borbe protiv pandemije COVID-19. Potpisivanju ugovora prisustvovala je ministarka zdravlja u vladi Crne Gore Jelena Borovinić Bojović.

Od prvog dana pandemije EU i SZO su Crnoj Gori pružili značajnu finansijsku i stručnu pomoć, kako bi se  ublažili ekonomskizdravstveni i društveni efekti krize izazvane koronavirusom.“ poručila je Borovinić Bojović.

Kako je istakla ministarka, potpisivanje sporazuma o donaciji je jos jedna potvrda velike solidarnostiprijateljstva i prije svega bliske saradnje i parnerstvakoje zemlje EU pokazuju prema Crnoj Gori.