Podgorica, 27. septembar 2018. – U EU info centru, u saradnji sa ministarstvom kulture i JU „Muzeji i galerije Nikšić“, otvorena je izložba vezenih jastuka „Slatko spavaj“. Riječ je o jastucima koje su ručno izradile žene u ruralnim predjelima Crne Gore drevnom tehnikom ukrašavanja vezom. Izložbu je otvorila Nadežda Dramićanin, savjetnica za medije u Delegaciji Evropske unije.

„Ovi predmeti iz svakodnevnog života nisu djela visoke umjetnosti, ali su od velikog značaja za stvaranje slike o kulturi jednog naroda, njihovom životu, vjerovanjima i običajima. Iako ga nisu radile umjetnice, svaki od ovih vezova je unikatan i sadrži lični pečat žene koja ga je izradila. A upravo je to poenta čuvanja i slavljenja kulturne baštine koju Evropa ove godine posebno obilježava,“ rekla je Dramićanin.

Postavka sadrži više od pedeset jastuka sakupljenih sa prostora Banjana i Drobnjaka. 

„Savršena likovnost, osjećaj za ritam, kolorit i kompoziciju odlikuje svaki od tih eksponata. Zbog toga smo odlučili da, u godini Evropske kulturne baštine 2018., poklonimo publici izložbe na kojima će biti prikazan skiveni materijal iz depoa nikšićkog muzeja, vrijedna djela primjenjene umjetnosti koje se jednim imenom mogu nazvati – seosko zanatstvo“, rekla je Jelena Đukanović, direktorica JU Muzeji i galerije Nikšić.

Autorka izložbe, etnološkinja, Stana Marušić, objasnila je da je najveći dio motiva na jastucima preuzet iz prošlosti, te iako se ponavljaju motivi i oblici, nijedan vez nije u potpunosti isti. Prema riječima Marušić vezilja daje radu lični pečat, kroz sitnije izmjene i dodatke, smjeliji kolorit ili odstupanje u kompoziciji. 

„Vezeni jastuci su bili neizostavni dio djevojačkog ruha. Na ovom izdvojenom segmentu tekstilnog pokućstva, kroz stilizovane ornamente, na izgled obične i priproste, krije se svojevrsni nevidljivi svijet prikazan kroz simboliku šara. Od tuda ni boja nema samo estetsku komponentu već daleko veći simbolički i psihološki značaj“, rekla je Marušić.

Postavka izložbe u EU info centru trajaće do 15. oktobra 2018. Evropska unija proglasila je 2018. Godinom evropske kulturne baštine. Pod sloganom „Gdje prošlost susrijeće budućnost“ cilj je podstaći građane da istražuju raznovrsna kulturna nasljeđa Europe, kao i da se slavi, razumije i štiti njihova jedinstvena vrijednost. Izlozba „Slatko spavaj“ dio je obilježavanje i te manifestacije.