Podgorica, 5.novembar 2018. – Sigurna ženska kuća predstavila je, u EU info centru, video spot iz kampanje „Krenimo zajedno, prijavi nasilje”. Cilj kampanje je učiniti crnogorsko društvo netolerantnim na nasilje u porodici i nad ženama. Iz nevladinog sektora pozvali su sve se uključe u rješavanje problema nasilja nad ženama i da prijave takve slučajeve ako saznaju za njih.

Predsjednica NVO „Sigurna ženska kuća“, Ljiljana Raičević, kazala je da je projekat nazvan Krenimo zajedno jer nijedna institucija pojedinačno ne može riješiti problem nasilja u porodici.

„Nasilje u porodici je ozbiljna društvena prijetnja, ne samo za žene i djecu iz te porodice, nego za društvo u cjelini“, naglasila je Raičević.

Kampanja, kako je navela, već daje rezultate, jer se sve veći broj žena javlja toj organizaciji.

„Svakodnevno imamo tri do pet žena na razgovor. Prvo im savjetujemo da se jave policiji i centru za socijalini rad, ili ako hoće mogu i da razgovaraju sa novinarima koji često hoće da naprave autentičnu priču“, kazala je Raičević.

Načelnica odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Biljana Pejović, naglasila je da nasilje niko ne treba da trpi ili krije. Pejović je podsjetila da je istaživanje UNDP-a i ministarstva za prošlu godinu pokazalo da je svaka druga žena u Crnoj Gori nekad bila žrtva nasilja, a da je samo trećina njih spremna da prijavi nasilje. 

„U Crnoj Gori još postoji određen veo neznanja, straha i ćutanja, i da to nas alarmira da svi moramo zajednički da učinimo tu pojavu prije svega krajnje vidljivom“, kazala je Pejović.

Ona je istakla da je informisanost bitan korak u borbi protiv nasilja nad ženama i u porodici.

Rukovoditeljka Operativnog tima Ministarstva unutrašnjih poslova, Snežana Vujović, kazala je da je taj tim formiran 1. marta, da ima 18 članova, i da već postiže obećavajuće rezultate.

„Mi smo za devet mjeseci ove godine statistički dostigli nivo prekršajnih i krivičnih prijava koje su bile evidentirane za prošlu ili za pretprrošlu“, kazala je Vujović.

Ona je kazala da se radi o oko 200 krivičnih djela i oko 1,2 hiljade prekršaja.

Projekat Krenimo zajedno SŽK realizuje uz podršku Programa za podršku antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti, koji sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, a finansira ga Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.