Evropska unija u Crnoj Gori pokrenula je kampanju o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama, kako bi pomogla da ih svi bolje upoznamo i razumijemo zbog čega je biološka raznolikost važna za sve nas. Riječ je o edukativnoj kampanji „I ja sam vama“, u okviru koje su zaštićene vrste na slikovit i interaktivan način predstavljene na sajtu www.biodiverzitet.me.

Na sajtu možete upoznati biljke, sisare, ptice, vodozemce i gmizavce, inskete i morske vrste, zaštićene u okviru Natura 2000, ekološke mreže zaštićenih područja koju je formirala Evropska unija. Crna Gora će postati dio te mreže kada pristupi EU, zbog čega već sada priprema predloge područja, biljaka i životinja koje treba uvrstiti.

U ovoj fazi odabrali smo da predstavimo 54 zaštićene vrste. Pripremili smo zanimljive ilustracije, fotografije i tekstove o mrkvom medvjedu i divokozi, flamingosu i tetrijebu, dobrom delfinu i zlatnom koralu, lincuri i puzavom zvončiću, vilinom konjiću i tigrastom medonji, riječnoj kornjači i leopard smuku i mnogim drugim važnim, ali ugroženim vrstama koje treba da sačuvamo.

Podatke o zaštićenim vrstama sakupili smo u saradnji sa partnerima: Agencijom za zaštitu životne sredine, Institutom za biologiju mora u Kotoru i nevladinim organizacijama Centrom za zaštitu ptica i Crnogorskim društvom ekologa. Na sajtu smo objavili i priče o radu istraživača na terenu, pa tako možete saznati kako izgleda susret sa medvjedom oči u oči ili kako se bilježe podaci na dnu mora.

Nagradni kviz – osvoji paket eko proizvoda inspirisanih prirodom

Svoje znanje o zaštićenim vrstama možete provjeriti i na nagradnom kvizu, koji se nalazi na na našem novom sajtu. Tri najbolja takmičara, koje ćemo proglasiti u prvoj sedmici januara, osvojiće vrijedne nagrade u vidu paketa eko drvenih proizvoda, inspirisanih prirodom. Slične poklone moguće je osvojiti i tokom decembra na našim Facebook i Instagram stranicama, tokom naredne četiri sedmice, koliko kampanja traje.

Zeleni sporazum kao povod

Povod za organizaciju ove kampanje je Green Deal (Zeleni sporazum) Evropske unije, koji predstavlja strategiju održivog razvoja EU za 21. vijek i postavlja cilj je da Evropa postane prvi klimatski neutralan kontinent. Evropska unija pripremila je i Zelenu agendu za Zapadni Balkan, koja Crnu Goru i zemlje regiona obavezuje na mjere u oblasti sprječavanja klimatskih promjena i zagađenja, razvoja energije i biodiverziteta, mobilnosti i cirkularne ekonomije, održive poljoprivrede i proizvodnje hrane. Upravo ova dva strateška dokumenta Evropske unije predstavljena su na online predavanjima, koje smo organizovali početkom decembra za stručnu javnost i donosioce odluka.