Na Međunarodni dan pčela koji se obilježava danas, Evropska unija u Crnoj Gori predstavila je čudesni svijet insekata oprašivača – online Polinator park, dostupan na ovom linku. Polinator park je spoj zoološkog vrta, tematskog parka, interaktivnog muzeja i kristalne kugle, koji nas vodi u 2050. godinu, pokazujući kakva nas budućnost čeka ukoliko ostanemo bez insekata oprašivača.

Trećinu sve hrane koju jedemo, našeg voća, povrća i orašastih plodova, oprašuju pčele i drugi insekti oprašivači. Zbog industrijske poljoprivrede, klimatskih promjena, zagađenja i drugih prijetnji, njihov broj je u značajnom padu. To  negativno utiče na proizvodnju namirnica koje svakodnevno jedemo, na stabilnost ekosistema od kojih zavisimo, a time i indirektno na opstanak čovjeka uopšte.

„Osim što nam donose med, pčele oprašuju i najveći broj biljaka na cijeloj planeti. Zato danas slavimo njihov dan, ali i podsjećamo sve da je njihov opstanak ugrožen. Evropska unija kroz Zeleni sporazum pokušava da riješi ovaj problem, ali je potrebno da se uključimo svi i zaštitimo insekte oprašivače. Neka prvi korak danas bude vaša posjeta našem Polinator parku, kako bi se uvjerili šta nas čeka u budućnosti, ako već danas ne počnemo da štitimo pčele i njihove vrijedne zujeće prijatelje“, poručuju iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Kroz ovu futurističku priču vodi vas naučnica Beatris Kukac, koja je osnovala park oprašivača,  u kojem čovjek i priroda koegzistiraju u harmoniji. Ona će vas sprovesti kroz livadu svoga oca, Centralni park, ali i gradsku laboratoriju, opservatorij, kantinu, farmu i baštu, predstavljajući vam čudesni svijet oprašivača i korake koje možete da preduzmete da bi ih zaštitili.

Evropska komisija je kreirala Polinator park prošle godine, uz podršku multidisciplinarnog tima pisaca, dizajnera, naučnika, kreatora politike i kreativnih tehnologa, po dizajnu svjetski poznatog „arhiobiotekte“ Vinsenta Kalboa.

„Cilj Polinator Parka je podizanje svijesti i angažman društva u zaštiti oprašivača. Ideja je bila pružiti javno dostupan alat za institucije, partnere, muzeje, škole i druge aktere u Evropi i šire, kako bi se podržale njihove komunikacijske i obrazovne aktivnosti o ekološkoj i klimatskoj krizi u ovoj deceniji, ključnoj za djelovanje kako bi se sačuvao život na našoj planeti“, navode iz Evropske komisije.

Prva verzija Polinator parka bila je dostupna na enegleskom jeziku, nakon čega su urađene adaptacije za njemačko, špansko, francusko i holandsko govorno područje. Njegovu adaptaciju na crnogorski jezik uradila je Evropska kuća (bivši EU info centar). Pored web verzije, Polinator park je dostupan i kroz virtuelnu stvarnost, uz Oculus naočare, koje možete da isprobate u Evropskoj kući.