Evropska unija u Crnoj Gori i Savjet Evrope pomogli su romsko-egipćansku zajednicu u Crnoj Gori i tokom novembra, u cilju ublažavanja posljedica virusa COVID-19, preko zajedničkog programa ROMACTED, a posredstvom nacionalne partnerske organizacije NVO Mladi Romi. Ukupna vrijednost svih aktivnosti koje je ova NVO realizovala tokom prošlog mjeseca iznosi preko 18 500 eura, a pomoć je obezbjeđena za RE populaciju u Bijelom Polju, Herceg Novom, Beranama i Baru.

U Bijelom Polju 70 romskih porodica dobilo je pakete pomoći, koji sadrže hranu, proizvode za ličnu higijenu, dječiju hranu, slatkiše i kozmetiku.  U Herceg Novom 100 paketa pomoći dobila je 71 porodica, a u Beranama je na osnovu ličnih zahtjeva pojedinaca, radi olakšavanja rada i poboljšanja izvora prihoda, obezbijeđeno 125 komada alata za 50 korisnika. U Baru je 12 RE učenika srednjih škola dobilo vaučere u vrijednosti do 100 eura za kupovinu odjeće, obuće ili školskih udžbenika.

„Imajući u vidu da koronavirus utiče na prihode i životni standard romske zajednice, koja je najranjivija grupa stanovništva, a čije su finansijske mogućnosti ograničene, odlučeno je da  ponovo dodijelimo pomoć putem nekoliko setova mjera. NVO Mladi Romi će i u narednom periodu, shodno projektnim zadacima i mogućnostima, nastaviti da pomaže romsku zajednicu i da se bori za unapređenje njihovog položaja u svim oblastima“, kazao je Samir Jaha, izvršni direkor NVO Mladi Romi.

U prethodnom periodu, od marta do kraja novembra, radi ublažavanja posljedica pandemije, 626 romskih porodica u Tivtu, Baru, Ulcinju i Nikšiću, Herceg Novom, Bijelom Polju dobilo je ukupno 34 tone 696 kilograma paketa pomoći u okviru programa ROMACTED programa. Ukupna vrijednost dodijeljene pomoći tokom 2020. godine u navedenim opštinama, utrošenih na saniranje posljedica epidemije COVID-19 iznosi 36.233,6 eura. Preko istog programa u Podgorici, u naselju Vrela Ribnička, u neposrednoj blizini zgrada u kojima živi RE zajednica od 1300 ljudi, a u saradnji sa Zelenilom d.o.o. i Sekretarijatom za socijalno staranje Glavnog grada izgrađeno je dječije igralište, budući da je djeci u ovom dijelu grada nedostajalo mjesto za kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

Program ROMACTED – promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanje romske zajednice na lokanom nivou kreiran je tako da izgradi političku volju i održivu politiku učešća lokalnih vlasti, poveća lokalno upravljanje, izgradi sposobnosti i podstakne osnaživanje lokalnih romskih zajednica kako bi one dale svoj doprinos izradi, sprovođenju i praćenju planova i projekata koji se tiču njih. Program ROMACTED finansira Savjet Evrope i Evropska unija, dok je NVO Mladi Romi partnerska organizacija u implementaciji. Program se sprovodi u sedam zemalja Zapadnog Balkana i Turskoj. U Crnoj Gori, ovaj program realizuje se u osam opština: Berane, Bijelo Polje, Nikšić, Podgorica, Herceg Novi, Tivat, Bar i Ulcinj.