Podgorica, 21. septembar 2016. – Šta Crna Gora radi na razvoju održivog korišćenja energije? Kakva je nacionalna politika klimatskih promjena? Ima li načina da se primijeni koncept održive urbane mobilnosti? Šta je Glavni grad uradio na razvoju biciklistčke infrastrukture i da li je to ono što biciklisti žele? To su pitanja na koje je odgovore dala radionica pod nazivom “Pametna mobilnost. Jaka ekonomija” koja je održana u EU Info centru, u okviru Evropske nedelje mobilnosti.

Evropska nedjelja mobilnosti održava se od 16. do 22. septembra svake godine i ima za cilj da podstakne lokalne vlasti da uvedu i promovišu mjere održivog transporta i pozovu ljude da koriste alternativne načine prevoza.

Tokom Evropske nedjelje mobilnosti širom Crne Gore, organizovane su brojne manifestacije kojima gradovi, organizacije i svi učesnici daju svoj doprinos zaštiti životne sredine.

Evropska Nedjelja mobilnosti završava se Danom bez automobila 22. septembra, kada svi gradovi koji učestvuju u ovoj kampanji pojedine ulice zatvore za automobile i rezervišu samo za pješake, bicikliste i javni prevoz, bilo djelimično ili tokom cijelog dana.

Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je od ove godine nacionalni koordinator kampanje koja se realizuje u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori  uz podršku EU Info centra, Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Ministarstvom ekonomije, NVO Biciklo.me, Glavnim gradom Podgorica, drugim opštinama i partnerima i nevladinim organizacijama u Crnoj Gori.

Podržite promjenu ponašanja koja podstiče pametniji način kretanja! Za više informacija posjetite http://www.mobilityweek.eu/.

Program obilježavanja Evropske nedjelje mobilnosti pogledajte ovdje.

 

Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost EU Info Centra i ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije.