Muzika, cvijeće, virtuelna stvarnost i nagrade tokom cijelog maja

Evropska unija u Crnoj Gori i ove godine slavila je Dan Evrope tokom cijelog maja.  Za razliku od prethodne dvije godine, ovog puta smo se družili uživo. Počeli smo na Cetinju, gdje smo otvorili veliki cvjetni tepih i organizovali svečani prijem povodom na Dan Evrope. Potom smo se preselili u Podgoricu, gdje su nas na velikom koncertu zabavljali Who See, Buč Kesidi i Vojko V. Tradicionalno, tokom maja vas nagrađujemo kroz našu popularnu online igricu „EU na dlanu“. Posebno nam je drago što ćete uskoro imati priliku i da vidite naše novo lice – EU info centar ovog maja postaje Evropska kuća, mjesto dijaloga, kreativnosti, druženja i novih ideja.

Cvjetni tepih na Cetinju od 7. do 10. maja

Tokom zime koja je za nama, mi smo maštali o proljeću. I vrijedno radili. Zajedno sa partnerima, zasadili smo preko 33.500 sadnica cvijeća, od kojih smo u subotu 7. maja satkali jedinstveni cvjetni tepih, površine 230 metara kvadratnih. Cvjetni tepih ispred Dvorca kralja Nikole na Cetinju svečano su otvorili ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković, u subotu 7. maja.

Dizajn tepiha inspirisan je motivima cvijeća na parketu u samom dvorcu, čime se simbolično spajaju crnogorska i tradicija Evropske unije. Naime, svake druge godine sličan cvjetni tepih većih dimenzija, krasi glavni gradski trg u Briselu.

Tepih od lokalno uzgajanih sadnica cvijeća krasio je dvorski trg do 10. maja. Nakon toga, sve sadnice poklonili smo Prijestonici Cetinje, koja ih je posadila u parkovima i dvorištima državnih i lokalnih institucija, škola i vrtića. U „tkanju“ cvjetnog tepiha, imala smo pomoć partnera, među kojima su banke Erste, Crnogorska komercijalna banka, Addiko i NLB, lanac marketa IDEA, kompanije Air Montenegro i Ina, Nacionalna turistička organizacija, hoteli Regent i Hilton.

Veliki koncert: Nastupili Who See, Buč Kesidi i Vojko V

Nakon dvije godine televizijskih koncerata, koje smo organizovali bez publike, ovog maja uživali smo u muzici uživo. Povodom Dana Evrope i otvaranja Evropske kuće, organizovali smo veliki koncert u petak 13. maja na Trgu Argentina u Podgorici, na kojem su nastupili klapa Who See, bend Buč Kesidi i reper Vojko V.

Kotorski hip-hop duo Who See, koji čine Noyz i Dedduh,  u muzičkoj igri je od 2000. godine. Kreatori su četiri albuma, dok peti izlazi na ljeto. Na Trgu Argentina imali smo priliku da ponovo čujemo neke od omiljenih hitova, kao što su Đe se kupaš, Reggaeton Montenegro, Bar-Bari, Nemam ti kad, Nije preša, Naselje, Daj ga na gas, Pucacina po Budvi, Amo popit po pivo, Igranka…

Buč Kesidi se predstavlja kao ljevoruki disko rokenrol elektro boj bend duo iz Pančeva, koji čine Zoran Zarubica (bubnjevi, vokal) i Luka Racić (gitara, vokal). Iza sebe imaju dva albuma, “Posesivno-ospulsivni hospul” (2016.) i „Euforija“ (2019.). Publika na koncertu u Podgorici imala je priliku da premijerno čuje nove pjesme, budući da pančevački duo trenutno radi na novom studijskom albumu.

Vojko V, hrvatski reper, tekstopisac, kompozitor i muzički producent, prepoznat po hitovima „Kako to“, „Ne može“, „Umoran“, u Podgoricu dolazi nakon dužeg vremena, neposredno nakon što je objavio novu pjesmu i spot “TT-33”, koju je podgorička publika već znala i horski pjevala zajedno sa njim.

Ulaz na koncert je bio slobodan.

Tradicionalna nagradna online igrica „EU na dlanu“ i pokloni ambasada zemalja članica EU

Preko 18 hiljada takmičara odigralo na našu online nagradnu igricu „EU na dlanu“ prošle godine. To je 18 hiljada razloga da igricu ponovimo i ove godine. Na sajtu www.eunadlanu.me možete da se zabavite odgovarajući na pitanja o Evropskoj uniji, njenim zemljama članicama, ali i samom procesu evropskih integracija Crne Gore.

Ukoliko pokažete zavidno znanje, očekuju vas zanimljive nagrade – poklon paketi, koje za vas pripremaju ambasade zemalja članica EU.

Ove godine smo otišli korak dalje i igricu prilagodili i osobama sa potpunim ili djelimičnim oštećenjem vida, koji će takođe moći da se zabave i nadmeću za zanimljive nagrade.

 

EU info centar postaje Evropska kuća

Posebno nam je zadovoljstvo da u Mjesecu Evrope najavimo naš novi imidž. Nakon osam godina, tokom kojih smo se razvijali, sticali nove uloge i sjajne partnere, EU info centar ovog maja postaje Evropska kuća. U novom ruhu i sa novim vizuelnim identitetom, ostajemo mjesto okupljanja, dijaloga, kreativnosti i novih ideja. Nakon kraće pauze, naša vrata će od 26. maja ponovo biti otvorena za vas – građane, institucije, medije i nevladine organizacije, koji se bave EU projektima ili to žele da rade. Tokom Mjeseca Evrope, ali i kasnije, organizovaćemo Dane otvorenih vrata za rzličite ciljne grupe, zato vas pozivamo da nastavite da nas pratite i pronađete zanimljiv događaj koji želite da ispratite u vašem i našem novom domu, na staroj adresi Trg Argentina br. 4.

 

Pročitajte još:

Otvoren cvjetni tepih na Cetinju povodom Dana Evrope

Evropska unija u Crnoj Gori poklonila 33.500 sadnica cvijeća Prijestonici

Obiđi Evropu i osvoji zanimljive nagrade u online igrici „EU na dlanu“

Sjajan koncert na Trgu Argentina povodom Dana Evrope i otvaranja Evropske kuće