Ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav, uz prisustvo potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Milutina Simovića, uručio je Biotehničkom Fakultetu Univerziteta Crne Gore savremeno opremljenu laboratoriju za mljekarstvo.

Nabavku opreme, vrijedne 400.000 eura podržala je EU iz pretpristupnih fondova, kroz Projekat “Podrška veterinarskom sektoru”.  Najsavremenija Laboratorija za mljekarstvo, koja se nalazi na Biotehničkom fakultetu u Podgorici, biće jedan od važnih segmenata unaprjeđenja kvaliteta sirovog mlijeka u Crnoj Gori i obezbjeđivanja standarda EU u toj oblasti.

Ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav  izrazio je zadovoljstvo zbog obilježavanja početka rada Laboratorije sa novom opremom koja, kako je kazao, predstavlja najnoviju tehnologiju za analizu sirovog mlijeka i potpuno zadovoljava standarde koje zahtijeva Evropska unija. On je kazao da je analiza kvaliteta sirovog mleka neophodna kako bi se osiguralo da farmeri proizvedu mlijeko najboljeg kvaliteta, od kojeg će se proizvoditi i kvalitetni mlječni proizvodi. On je dodao da su analize važne kako bi se isključili rizici po ljudsko zdravlje, ali i osigurlo zdravlje i dobrobit životinja.

Ambasador Orav je kazao da je EU najznačajniji partner Crne Gore kada je u pitanju reforma veterinarskog sektora. Podsjetio je da je donacija savremene laboratorijske opreme za kontrolu sirovog mlijeka dio veće podrške EU crnogorskom veterinarskom sektoru, ukupne vrijednosti 2,3 miliona eura.

“Osim zajedničkih napora na unapređenju kvaliteta sirovog mlijeka, podržavamo Crnu Goru da dostigne EU standarde vezane za sisteme veterinarske kontrole, zdravlje i dobrobit životinja, iskorjenjivanje bjesnila i poboljšanje kontrole zalutalih i napuštenih pasa“, istakao je ambasador Orav.

Potpredsjednik crnogorske Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović je izrazio zadovoljstvo što je realizovan još jedan zajednički i vrijedan projekat koji će doprinijeti daljem dostizanju EU standarda.

“Iskazujem zahvalnost Evropskoj komisiji za opredijeljenu značajnu podršku za nabavku nove opreme. Savremena oprema dodatno će ojačati tehničke kapacitete laboratorije, analize uzoraka biće preciznije i pouzdanije i za farmere i za mljekare, a potrošačima će se osigurati još bezbjedniji i kvalitetniji mliječni proizvodi“, kazao je potpredsjednik Simović.

Predstavnici Univerziteta Crne Gore – predsjednik UO prof. dr Duško Bjelica, prorektorka prof. dr Nataša Kostić, dekan BTF-a dr Miomir Jovanović istakli su značaj unapređenja laboratorijskih kapaciteta za aktivnosti ove visoko – obrazovne ustanove i usavršavanje kadrova.