Podgorica, 19. mart 2018. – Odnosi Velike Britanije i Zapadnog Balkana, agenda povezanosti i Samit ZB i EU u Londnu samo neke su od tema o kojima je ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Crnoj Gori, Alison Kemp, razgovarala sa studentima na panelu u EU info centru.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa povezana sa budućim širenjem Evropske unije. Planirano je da se na godišnjem nivou održava u periodu od 2014-2018. godine. Nakon Berilna, Pariza i Beča samit zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije ove godine održaće se u Londonu. Za smbasadorku Kemp Berlinski proces je uspješan.

„Pravo pitanje je odkud samit u Londonu (kada Britanije napušta Evropsku uniju). Iako napuštamo EU, naša uloga u regionu ostaje ista. I to je razlog zašto je UK domaćin samita. Posvećenost Velike Britanije regionu je dugoročna i nastaviće se i nakon našeg izlaska iz Evropske unije“, kaže Kemp.

Kemp je objasnila da je stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana važna za Veliku Britaniju, te da UK želi da predstojeći samit doprinese jačanju fokusa na stabilnosti i bezbjednosti. Posvećenost Ujedninenog kraljevstva vidljiva je i kroz povećanje izdvajanja za region na bilateralnom nivou. U ovom trenutku ta cifra je 27 miliona funti godišnje.

„U 2018., dakle godinu prije nego što napustimo Evropsku uniju, naše bilateralno izdvajanje za region porašće sa 27 na 40 miliona funti,“ objasnila je Kemp.

Kao važno polje djelovanja Velike Britenije u regionu Kemp vidi digitalni sektor. U Crnoj Gori ambasada Velike Britanje sprovodi projekat „Digitalni gradovi“ u Podgorici, Baru i Nikšiću.

„Ove godine smo započeli, zajedno sa Britanskim savjetom, projekat podrške digitalnom sektoru. Imamo novi program „Vještine za 21 vijek“ koji bi trebalo da pomogne mladim ljudima regiona u stvaranju vještina kritičkog mišljenja, da rješavanja problema i programiranja. Taj pilot program se sprovodi u deset crnogorskih škola,“ objasnila je Kemp.

Kemp je naglasila i važnost uloge miedija u zemljama Zapadnog Balkana.

„Mediji  igraju veoma važnu ulogu i u Crnoj Gori i u ostatku regiona. Velika Britanija je zabrinuta politizacijom medija i pritiskom na medijske slobode. Nastavićemo da govorimo o važnosti i odgovornosti medija, kao i da iskazujemo našu zabrinutost  zbog nasilja nad novinarima i medijskim pluralizmom“, rekla je Kemp.

Studente je interesovalo zašto Velika Britanija podržava zemlje Zapadnog Balkana da uđu u Evropsku unije kada je upravo ta zemlja jedina koja je napustila EU.

„Ujedinjeno kraljevstvo želi stabilan i prosperitetan region. Pristupanje Evropskoj uniji je prava stvar za Crnu Goru koja će osnažiti vaše društvo kao i ekonomiju,“ rekla je ambasadorka Kemp.

Ovo je četvrti u ciklusu razgovora na temu EU integracija sa diplomatskim predstavnicima evropskih zemalja u organizaciji mladih Crnogorske panevropske unije i EU info centra.