Kada je usvojen u julu prošle godine, Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola je obradovao mnoge, posebno parove iz LGBTQ zajednice, koji su se konačno ponadali da mogu javno i pred svjedocima izgovoriti sudbonosno „DA“. Osim što bi predstavljalo potvrdu njihove ljubavi, sklapanje životnog partnerstva bi vodilo i rješavanju nagomilanih administrativnih problema.

„To su one iste tehnikalije sa kojima se srećemo skoro u svakodnevnom životu. Nismo prepoznati kao partneri koji bi zajedno digli kredit za krov nad glavom, niti kao partner koji može posjetiti svog momka ili djevojku u bolnici. Kao i do sada, nalazimo rješenja, ali nakon toliko godina, malo i dosadi, da nalaziš krivine i ideš krivinama, a na papiru ti je nacrtan pravi put kojim možeš da se krećeš“, navodi naša sagovornica (ime poznato EU info centru), koja želi da stupi u životno partnerstvo sa svojom djevojkom, sa kojom je u vezi već 8 godina.

Zakon bi, kako je tada definisano, trebalo da počne da se primjenjuje 15. jula ove godine. Međutim, kako sada stvari stoje, male su šanse da će istopolni parovi ovog ljeta imati priliku da se stanu pred matičara. Predsjednik organizacije Kvir Montenegro Danijel Kalezić, u razgovoru za EU info centar, objašnjava da je usvajanje Zakona bilo samo prvi korak, nakon kojeg Vlada nije daleko odmakla. Da bi primjena Zakona počela, potrebno je da izmijene čak 26 povezanih zakona i podzakonskih akata.

„U ovom trenutku postoji opravdana bojazan da primjena Zakona neće moći da počne u planiranom roku. Uzevši trenutno stanje u obzir, mi i ovom prilikom pozivamo premijera da ubrza ovaj proces i još jednom podsjećamo na inicijativu da se svojim autoritetom posveti koordinaciji ovog procesa na nivou Vlade. Trenutni proces, uvjereni smo, može teći puno brže i vjerujemo da je još uvijek moguće sve završiti na vrijeme“, navodi Danijel.

Kvir Montenegro je, u partnerstvu sa NVO Juventas i Asocijacijom Spektra, a uz podršku Delegacije evropske Unije u Crnoj Gori, uradio Analizu normativnog okvira, u kojoj su detaljno predložili izmjene svih zakona, čime su, naglašava Danijel, u značajnoj mjeri Vladi olakšali posao.

„Mi se nadamo da politička volja Vlade i većine u Skupštini Crne Gore neće biti prepreka stvaranju uslova za primjenu Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola i da će primjena biti moguća 15. jula ove godine. Ukoliko se to ne dogodi, vrlo izvjesno je da će se država Crna Gora u tom scenariju suočiti sa tužbama svih ljudi koji neće biti u mogućnosti da ostvare svoja osnovna ljudska prava“, poručuje Danijel.

Zastava duginih boja na zgradi Delegacije EU povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije

LGBTQ zajednica danas obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT). Voljeli bi da sa liste razloga za borbu izbrišu borbu za primjenu ovog Zakona.

„Naša poruka za današnji dan je da je život lijep i da ne vidimo razloge zašto ga komplikovati? Ako imamo put kojim možemo da idemo, zašto da idemo zaobilaznicom? Nije problem – i zaobilaznica donosi svoje lekcije, ali bio bi red, da od običnog slova ovaj Zakon dobije i svoju primjenu“, poručuje naša sagovornica sa početka priče.

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola predviđa da LGBT osobe mogu da sklapaju istopolnu zajednicu, nasljeđuju jedni druge, imaju zajedničku imovinu, pravo na penziono i socijalno osiguranje, posjete u bolnicama, da se zajedno brinu o djeci, ali i obavezu da se staraju o djetetu svog partnera, ako nema bližeg srodnika. Zakonom je bilo predviđeno i da se partneru gej osobe koja ima dijete, daje pravo da, u hitnim slučajevima kada djetetu prijeti neposredna opasnost, donese odluku. Prva verzija Zakona, na osnovu koje je radna grupa napravila nacrt, napisana je u okviru EU projekta „Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori“ 2016-2017. godine.