Nagradnu online igru „Ljudska prava na dlanu“, koju smo organizovali nakon Međunarodnog dana ljudskih prava, tokom posljednje dvije sedmice decembra odigralo je čak 5 468 takmičara iz svih krajeva Crne Gore.  Igrica se sastojala od pitanja o ljudskim pravima iz različitih oblasti, na koja su učesnici odgovarali tako što su se kretali pionom po zanimljivoj tabli, bacajući kockice. Pravo da učestvuju imali su svi zainteresovani građani Crne Gore, koji su bili spremni da provjere svoje znanje iz oblasti ljudskih prava i osvoje vrijedne nagrade. Među najbolje rangiranim, slučajnim odabirom izabrano je 13 takmičara: Sara Hodžić, Ksenija Simović i Vera Ivanović osvojile su vaučere za zimovanje u vrijednosti od po 400 eura, dok je 10 ostalih pobjednika dobilo pakete domaćih proizvoda.

„Inspirisani rezultatima naših prethodnih online igrica, a u vrijeme kada i dalje vlada epidemija korona virusa, htjeli smo da građanima ponudimo nešto korisno, poučno i motivišuće, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji smo obilježili 10.decembra. Tako je cijeli mjesec bio posvećen promovisanju poštovanja ljudskih prava, a vjerujemo da je ova igrica mnogima pomogla da ih bolje razumiju, a samim tim i poštuju“, objašnjava koleginica Ana Popović.

Ovu online igru organizovali smo u saradnji sa NVO Građanska alijansa. Igra je prvobitno bila namijenjna srednjoškolcima, koji su je igrali u okviru četvorodnevnog turnira, od 7. do 10. decembra. Kako bi nastavili promociju ove važne oblasti, organiztaori su odlučili da igru otvore i za širu javnost.

„Možemo reći da su učenici zaista pokazali visok nivo poznavanja ljudskih prava iz razlitičtih oblasti. Radi se o sjajnim mladim ljudima, punim znanja i koji su svakako spremni za buduće korake kada je njihova edukacija u pitanju“, poručila je Aleksandra Vukčević iz NVO Građanska alijansa.

U pripremi pitanja su nam pomagali i ostali partneri: Ombudsman, Savjet Evrope, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, Centar za zaštitu ptica, Alicorn, Asocijacija za Demokratski prospeortet – Zid, Forum Progress, Forum Mladi i neformalna edukacija, RYCO, Agencija za zaštitu ličnih podataka, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, NVO Phiren Amenca, Inicijativa mladih za ljudska prava, Udruženje sudija, Unija slobodnih sindikata Crne Gore, Savez slijepih, 35 MM, Crnogorska panevropska unija i mladi evropski ambasadori.