Predstavnici parlamenata, regulatornih tijela, civilnog sektora i javnih medijskih servisa Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije usvojili su dokument Zajednički principi upravljanja i regulacije javnih medijskih servisa, na regionalnoj konferenciji „Upravljanje, regulacija i finansiranje javnih medijskih servisa (JMS) na Zapadnom Balkanu”, koja je krajem januara održana u Beogradu.

Dokument, koji je usaglašen sa evropskim standardima i uključuje konkretne izazove i prakse u regionu Zapadnog Balkana, treba da obezbijedi nezavisnost i depolitizaciju upravljačkih/nadzornih tijela javnih medija, kao i transparentan postupak izbora njihovih članova.

“Principi naglašavaju važnost jasnog razdvajanja ovlašćenja nadzornih i upravljačkih tijela i njihovo profesionalno, transparentno i odgovorno funkcionisanje”, piše u saopštenju.

Dokument nije pravno obavezujući, ali će biti proslijeđen parlamentima, vladama, regulatornim tijelima, civilnom sektoru i javnim emiterima svih zemaljama koje su učestvovale na konferenciji. Izradili su ga stručnjaci Evropske radiodifuzne unije (EBU) i austrijskog javnog emitera ORF. U izradi su učestvovali i Međunarodna federacija novinara (IFJ), Evropska radiodifuzna unija (EBU), Evropska federacija novinara (EFJ), Austrijski javni emiter (ORF), Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i Kancelarija evrovizijske razmijene vijesti za jugoistočnu Evropu (ERNO).

Projekat Tehničke podrške Javnim medijskim servisima Zapadnog Balkana (RTS, RTCG, MRT, RTK, BHRT i RTŠ) započet je 2018. godine, uz finansijsku podršku Evropske unije od 1,5 milion eura. Dokument je dostupan na sajtu Evropske radiodifuzne unije (EBU).