Od ukupno 108 srednjoškolaca romske nacionalnosti u Crnoj Gori, prošle školske godine je sto dvoje završilo razred. Dvadesetoro njih je završilo srednju školu, od kojih se jedanaestoro zaposlilo, a dvoje čeka upis na fakultet po afirmativnoj akciji. To je rezultat projekta „Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelasku na tržište rada“, koji sprovodi NVO „Mladi Romi“, a finansira Evropska unija. Do sada je u projekat uloženo blizu 26 000 eura, dok je za naredni period obezbijeđeno dodatnih oko 38 000 eura.

Poboljšanje školskog uspjeha i zapošljivosti romskih srednjoškolaca, kroz saradnju sa profesorima-mentorima, osnovni je cilj ovog projekta započetog prošle godine. U toku prethodne školske godine programom su obuhvaćene 22 škole u Crnoj Gori, u kojima je angažovano ukupno 37 profesora-mentora koji su pratili uspjeh učenika. Ove školske godine biće angažovana 44 profesora-mentora, odabranih putem javnog poziva.

„Naše procjene su da će ove školske godine preko 40 učenika završiti srednju školu, što je porast za 50%“, rekao je Samir Jaha, direktor NVO „Mladi Romi“ na konferenciji za medije u EU info centru.

Program obezbjeđuje i plaćenu praksu za učenike završnih razreda. Ostale aktivnosti u okviru ovog projekta odnose se na organizovanje info-sesija o mogućnostima za obavljanje prakse, organizovanje treninga i radionica na kojima učenici usvajaju vještine neophodne za traženje posla, kao i organizovanje posjeta potencijalnim poslodavcima radi povezivanja sa svršenim srednjoškolcima.

„Plaćenu praksu prošle godine dobio je 31 učenik/ca, a 27 njih je uspješno završilo. Njihova mjesečna naknada iznosila je 165 eura neto“, objasnio je Jaha.

Projekat koji sprovodi NVO „Mladi Romi“ dio je regionalnog projekta “Povećane mogućnosti obrazovanja za romske učenike i mlade Rome na Zapadnom Balkanu i u Turskoj“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Romski obrazovni fond (REF). NVO “Mladi Romi” je nacionalna partnerska organizacija za Crnu Goru.