Crna Gora je dobila još jednu donaciju medicinske zaštitne opreme u okviru RescEU komponente Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije. Donaciju 10 000 maski je obezbijedila Evropska unija, a nabavku i transport je organizovala Rumunija.

Ambasador Rumunije u Crnoj Gori Ferdinand Nagy kazao je da je ova pomoć još jedan primjer solidarnosti država članica Evropske unije sa državama Zapadnog Balkana, kao i potvrda izuzetno dobrih odnosa vlada Rumunije i Crne Gore. Izrazio je očekivanje da će donirana oprema doprinijeti očuvanju zdravlja građana Crne Gore.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Mirsad Mulić je zahvalio Rumuniji što je realizovala ovu pomoć i, na taj način, pokazala da baštini evropske vrijednosti i njeguje prijateljske odnose sa Crnom Gorom. On je dodao da  ova donacija pokazuje i koliko je značajno biti član Mehanizma EU za civilnu zaštitu, putem kojeg je Crna Gora i u prethodnom periodu dobijala, ali i upućivala pomoć.

Prethodnu donaciju kroz Mehanizam za civilnu zaštitu EU omogućila je Austrija, koja je Crnoj Gori donirala 100 000 rukavica, 1 680 litara dezinfekcionih sredstava za ruke, 720 jednokratnih posteljina I 1 800 peškira.