Maj je postao sinonim i za Dan Evrope, jer sada već tradicionalno ideju nastanka Evropske unije slavimo tokom cijelog mjeseca. Ove godine, u skladu sa epidemiološkim mjerama, pripremili smo za vas više aktivnosti: televizijski koncert, cvjetni tepih u Podgorici, poklon zaštitne maske uz novine, osvjetljavanje institucija u bojama EU, online Evropski filmski festival, kao i već dobro poznatu nagradnu online igru „EU na dlanu“.

Rok Opera prvi put u Crnoj Gori

Centralni dio proslave posvetili smo muzičkom spektaklu, koji možete da pratite u direktnom televizijskom prenosu. Prvi put u Crnoj Gori, gledaoci će imati priliku da gledaju i slušaju muzički program Rok Opera, koji čine svjetski rok hitovi obojeni zvukovima klasične muzike. Rok operu izvode orkestar i hor opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i novosadski Big Bend sa solistima, pod dirigentskom palicom maestra Fedora Vrtačnika. Specijalni gosti su domaće zvijezde Knez, The Books of Knjige i operska pjevačica Emilija Minić. Koncert je zakazan u subotu 8. maja u 20h uz direktan prenos RTCG, TV Vijesti i TV Prva.

Poklon maska uz sve dnevne novine

U saradnji sa svim dnevnim novinama, takođe u subotu 8. maja poklanjamo višekratne zaštitne maske. Blizu 30 000 platnenih zaštitnih maski biće besplatno distribuirano uz dnevne novine u svim gradovima Crne Gore. Ovo je drugi put da Evropska unija u Crnoj Gori učestvuje u ovoj humanoj akciji, koju je inicirao Nezavisni dnevnik Vijesti, a podržali dnevni listovi Pobjeda, Dan i Dnevne novine.

Cvjetni tepih od preko 40 000 sadnica 

Dan ranije, u petak 7. maja na Trgu Nezavisnosti u Podgorici, ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa otvoriće cvjetni tepih koji je napravljen od 50 000 sadnica, na površini preko 600 metara kvadratnih. To je prvi cvjetni tepih ovih dimenzija ikada napravljen u Crnoj Gori, dok ova aktivnost predstavlja tradiciju u Briselu. Takođe, u čast Dana Evrope, zgrade lokalnih i državnih institucija širom Crne Gore biće osvijetljene u bojama Evropske unije.

Online Evropski filmski festival i nagradna igra

Nakon zvanične proslave Dana Evrope, aktivnosti selimo online. Ljubitelje filma očekuje Evropski filmski festival, od 10. do 20. maja. Oni će moći da pristupe linku i besplatno pogledaju jedan od 16 dostupnih evropskih filmova različitih žanrova. Sredinom mjeseca počinje i omiljena online nagradna igra „EU na dlanu“, koju je prošle godine odigralo preko 15 000 takmičara. Svi zainteresovani imaće priliku da nauče više o Evropskoj uniji i osvoje vrijedne nagrade. Za više informacija pratite društvene mreže EU info centra.

Dan Evrope obilježava se 9. maja, u znak sjećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana, kojom je 1950. godine najavio projekat pomirenja i ujedinjenja u Evropi, odnosno osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik koja je kasnije prerasla u Evropsku uniju kakvu danas poznajemo.