Prva isporuka, od 24,000 doza vakcina, iz COVAX mehanizma stigla je u Crnu Goru u nedjelju, 28. marta 2021, što će pomoći da masovna vakcinacija u zemlji otpočne što prije.

“Evropska unija je jedan od najvećih donatora ove globalne inicijative, i zadovoljstvo je vidjeti da je ona djelotvorna i da isporučuje efikasne i sigurne vakcine. Imunizacija protiv virusa najbolji je način da se ova pandemija zaustavi i da se zaštite crnogorski građani, naročito oni najranjiviji. Svi stojimo zajedno u ovoj nezapamćenoj zdravstvenoj krizi, i niko neće biti bezbjedan dok svi ne budu bezbjedni,” izjavila je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa prilikom dolaska prve isporuke COVAX vakcina na Aerodrom u Podgorici.

 

 

Tim Evropa, koji uključuje EU, njene države članice i Evropsku investicionu banku , izdvojio je za COVAX više od 2,2 milijarde eura, uključujući milijardu eura iz budžeta Unije.

Finansijska sredstva Tima Evropa obezbijedila su neposrednu finansijsku podršku COVAX i prednost u pregovorima s farmaceutskim kućama.

Ova neposredna dostupnost finansijskih sredstava takođe je bila od ključnog značaja kako bi se vakcine što prije isporučile zemljama članicama Kovaksa, uključujući Crnu Goru.