Erasmus+ je program Evropske unije za obrazovanje, obuku, mlade i sport, u kojem je za 30 godina postojanja učestovovalo blizu 10 miliona ljudi širom Evrope. Cilj programa je da pomogne mladima da se obrazuju, profesionalno usavrše i steknu nova iskustva u inostranstvu, tako što im omogućava i finansira studiranje, treninge, rad ili volontiranje u različim evropskim zemljama.

Pravo da se prijave imaju i mladi iz Crne Gore. Do sada je ovu priliku iskoristilo 600 studenata, nastavnog i administrativnog osoblja sa crnogorskih fakulteta, a među njima je i Iva Radunović iz Podgorice, koja je sa nama podijelila svoje iskustvo.

Iva se prijavila za volontiranje u Italiji, u okviru Evropskog volonterskog servisa (EVS), koji se sada zove Evropske snage solidarnosti.

„Na prvu Erasmus+ razmjenu sam krenula u martu 2014. godine, kada sam 6 sedmica bila dio projekta posvećenog kulturnom promovisanju zajednica kroz socijalne fotografije. Iste godine u oktobru sam se prijavila za drugi projekat, posvećen promociji ljudskih prava i integraciji marginalizovanih ljudi, na kojem sam radila 9 mjeseci. Oba puta sam živjela u Padovi,“ objašnjava Iva.

Na ovaj korak se odlučila, jer u tom trenutku, kako kaže, nije vidjela svoju budućnost u Crnoj Gori. Imala je želju da postane nezavisna od porodice i da pronađe sebe.

„Na nagovor moje drugarice Ane, koja je tada rada radila u ZID-u odlučila sam da se prijavim. Iskreno mogu da kažem da je godina mog boravka u Italiji bila najljepša do sada u mom životu. Često pomislim koliko sam zahvalna na ovoj prilici, koja mi je  promijenila život“, dodaje Iva.

Osim što je, kako kaže, pronašla sebe, Iva je pronašla i ljubav svog života dok je bila učesnik programa mobilnosti. Tokom obuke za volontere u Riminiju, upoznala je svog sadašnjeg supruga João iz Portugala, koji je u isto vrijeme bio volonter u okviru Erasmus+ programa.

„Sjećam se da smo imali neku vježbu, u okviru koje je trebalo da zapamtimo imena drugih volontera i niko nije umio pravilno da izgovori njegovo ime. Tu sam ga prvi put primijetila. Poslije par dana smo počeli da pričamo o Balkanu, o kojem je saznao više dok je 6 mjeseci boravio u Ljubljani. Vremenom naš odnos je prerastao u vezu, a danas brak“, sjeća se Iva.

Anketa bivših učesnika Erasmus+ pokazala je da skoro trećina njih danas ima životnog partnera ili partnerku druge nacionalnosti, što je tri puta više od učesnika koji nisu bili na razmjeni u inostranstvu. Zanimljivo, trećina njih se upoznala tokom studija ili volonterske razmjene, baš kao Iva i João, koji nam ove redove šalju iz Portugala gdje danas žive.

„Na kraju razmjene, ponudili su mi posao. Ali, ja sam odabrala još jednu avanturu – Lisabon i život sa mojim suprugom. U Lisabonu sam skoro 5 godina. Trenutno radim u banci kao izvršni asistent i život je lijep. Ipak, nedostaju mi porodica, društvo, brdo Gorica i što je sve blizu. Možda se vratim jednog dana, voljela bih to. Ono u šta sam sada sigurna jeste da Lisabon nije naša finalna destinacija i da su pred nama nove životne avanture“, kaže Iva.

Svjesna da je iskustvo u okviru Erasmus+ programa promijenilo njen život, Iva mladima srdačno preporučuje da se prijave.

„Sigurna sam da će tokom programa naučiti da se bore za sebe, postaće nezavisni, komunikativniji, proširiće vidike, upoznaće fenomenalne ljude i što je po meni najvažnije, osjetiće šta znači biti daleko od kuće i često van svoje zone komfora“, poručuje Iva za kraj.

Prijavljivanje za učešće u programu Eramus+ programa je nešto drugačije u vrijeme korone i razlikuje se od programa do programa. Upravo o tome razgovaraćemo na našem webinaru u četvrtak, 30.jula u 12h.

 POZADINA

Program “Erasmus” je utemeljen 1987. godine. Erasmus+ je naslijedio i objedinio četiri programa u kojima je Crna Gora učestvovala u periodu od 2007. do 2013. godine: Tempus, Erasmus Mundus, Program za cjeloživotno učenje i program Mladi u akciji. Erasmus+ je aktivan u 33 zemlje, u koje spadaju sve članice EU, ali i Turska, Makedonija, Norveška, Island i Lihtenštajn. Crna Gora učestvuje zahvaljujući tome što je program otvoren i za partnerske zemlje širom svijeta. Postojeći Erasmus+ program, koji je počeo 2014. i traje 6. godina, ima budžet od 14.7 milijardi eura.